AMERSFOORT - D66-partijleider De Graaf en zijn partijvoorzitter Pechtold zijn woedend op de zendercoördinator van radio 3 FM. Deze heeft maandag zes politieke partijen de gelegenheid gegeven gratis zendtijd te benutten voor een politieke boodschap. Het gaat om 'spotjes' die zonder redactionele bijdrage tot stand kwamen en woensdag herhaald worden.

"Ongehoord", stelde De Graaf, die toch al zo weinig aan bod komt bij de programmamakers, maandagavond tijdens een partijbijeenkomst in Amersfoort. "Dit is geen redactionele vrijheid; dit is omroeppolitiek met publieke middelen."

"Ik ben verbijsterd"

Partijvoorzitter Pechtold heeft een boze brief naar de raad van bestuur van de NOS gestuurd. "Ik ben verbijsterd." Volgens Pechtold heeft de NOS inmiddels gebeld met de mededeling "begrip te hebben" voor zijn verbijstering. "Maar de NOS heeft het vervolgens weer bij de programmamakers neergelegd en daar is niets mee gebeurd. Het kwaad is al geschied."

"D66 heeft het verkeerd begrepen"

Volgens coördinator A. Penders van het 3FM-nieuws heeft D66 het helemaal verkeerd begrepen. "We hebben korte interviews gedaan op locatie met de lijsttrekkers van de zes partijen die er het best voor staan in de peiling. Dat was een journalistieke afweging." Penders zegt begrip te hebben voor de onvrede bij De Graaf, maar heeft de indruk dat er in totaal misschien wel meer aandacht aan D66 is besteed op 3FM dan aan andere partijen.

"Journalistieke afweging"

Verder had D66 zich rechtstreeks tot de programmamakers moeten wenden en niet tot de zendercoördinator en de raad van bestuur van de NOS, vindt Penders. Omroepvoorzitter Wolffensperger (oud-fractievoorzitter van D66) heeft de programmamakers na de klacht van De Graaf nog proberen over te halen om toch aandacht aan D66 te besteden. "Dat hebben we niet gedaan. Het was een journalistieke afweging."