DEN HAAG - De meeste Nederlanders vinden dat de Amsterdamse burgemeester Cohen als premierkandidaat van de PvdA in debat moet met de kandidaten van de andere partijen, zoals de huidige CDA-premier Balkenende. Volgens drie verschillende opinieonderzoeken wil de meerderheid dat Cohen met zijn ideeën over Nederland op de proppen komt.

De PvdA heeft besloten dat alleen lijsttrekker Bos, die als fractievoorzitter in de Tweede Kamer blijft, het woord voert namens de partij. Cohen blijft tot de verkiezingen op 22 januari op de achtergrond.

RTL: '71 procent'

Volgens een peiling van bureau Intomart (RTL-nieuws) eist 71 procent van de Nederlanders dat Cohen toch in debat gaat. NIPO (TweeVandaag) heeft becijferd dat 54 procent dat wil, Maurice de Hond (SBS6) komt op 51 procent.

Verschil in populariteit Balkenende en Cohen is klein

De drie onderzoeksbureaus zijn het er ook over eens dat meer mensen Balkenende als premier willen dan Cohen, al heeft de PvdA'er geen grote achterstand. Volgens Intomart zijn de verhoudingen 40/36 procent, NIPO komt op 44/37 en Maurice de Hond had voor de daadwerkelijke nominatie van Cohen als kandidaat al ontdekt dat de verhouding op 51/49 lag.

Intomart heeft daarnaast ook nog ontdekt dat tweederde van de Nederlanders vinden dat de discussie over de premierkandidaat van de PvdA de aandacht afleidt van de inhoud. Ruim een kwart is het daar niet mee eens.