ROTTERDAM - De rechtbank in Rotterdam heeft maandag de voorlopige hechtenis van vier van terrorisme verdachte Algerijnen verlengd. Het viertal zit al bijna negen maanden in voorarrest.

Het voorarrest beëindigen omdat de mannen zijn aangehouden op basis van vooral informatie van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD), vindt S. van Klaveren, voorzitter van de rechtbank in Rotterdam, geen optie. Hij verwijst daarvoor naar een uitspraak die de raadkamer van het gerechtshof in Den Haag vrijdag deed. Het hof verlengde het voorarrest van twee vermeende terroristen, omdat er een redelijk vermoeden van schuld is.

Van Klaveren was niet gevoelig voor argumenten van de advocaten van de vier verdachten. Zij herinnerden hem er herhaaldelijk aan dat hij 18 december deel uitmaakte van de rechtbank die vier vermeende terroristen vrijliet. Toen vond de rechtbank dat het Openbaar Ministerie zelf ook onderzoek had moeten verrichten en zich niet louter op de informatie van de AIVD, voorheen BVD, had moeten baseren.

"Verschil van inzicht tussen rechters"

"Als principiële zaken aan de orde zijn, rechtbank en Hof een standpunt hebben ingenomen zou het getuigen van volstrekte miskenning van het rechtssysteem als de rechter zich daar niets van zou aantrekken", aldus Van Klaveren. Hij stelde vast: "Bij verschil van inzicht tussen een hoge en een lagere rechter, trekt de hogere rechter aan het langste eind."

De vier Algerijnen worden ervan verdacht strijders te zijn of te hebben opgeleid voor de jihad, de heilige oorlog tegen vijanden van de islam. Ook denkt justitie dat ze betrokken zijn bij handel in drugs, wapens en valse documenten.