WASHINGTON - De Amerikaanse Democraten willen dat de Amerikaanse gevechtstroepen uiterlijk augustus volgend jaar uit Irak zijn teruggetrokken. Dit blijkt uit een ontwerptekst, die donderdag door Democratische afgevaardigden is gepresenteerd.

Het is de eerste keer dat de Democraten een tijdstip bepalen waarop er een einde moet zijn gekomen aan de Amerikaanse strijd in Irak, die al aan ruim 3100 Amerikanen het leven kostte. De Democraten, die over een meerderheid in het parlement beschikken, verzetten zich daarmee tegen de Republikeinse president George Bush. Die wil zich niet vastleggen op een tijdstip en pleit juist voor een uitbreiding van de troepen.

De Democraten willen hun voorstel koppelen aan een wetsvoorstel waarin de regering bijna 100 miljard dollar krijgt voor de strijd in Irak en Afghanistan.

Veto

In een eerste reactie op de plannen kondigde het Witte Huis aan het wetsvoorstel te zullen torpederen. Volgens een topadviseur van het Witte Huis zal president Bush uiteindelijk zijn veto uitspreken.