BERINGE - In het riool van Beringe en Venlo is een onbekende hoeveelheid van de brandbare verfoplosser diisobutylketon terechtgekomen. De gezamenlijke hulpdiensten hebben dat donderdagmiddag bekendgemaakt op een persconferentie.

De vloeistof is geloosd aan de Slootsekuilen in Beringe en via het riool ook naar Venlo gestroomd.

Dezelfde stof zat in een tankauto die eerder deze week werd gestolen in Helmond, maar het is vooralsnog onduidelijk of er een verband bestaat. "We onderzoeken dat", verklaarde waarnemend districtschef Paul de Rooy van Venlo.

Hij benadrukte dat er geen acuut explosiegevaar bestaat.

Er is een beperkt aantal telefoontjes binnengekomen van mensen die klaagden over tranende ogen, hoofdpijn en geïrriteerde huid, maar volgens experts bestaat er geen gevaar voor de volksgezondheid.

Voor omwonenden heeft de politie twee informatienummers geopend.

Explosiegevaar

De mate van brandbaarheid van diisobutylketon is te vergelijken met diesel. Explosiegevaar is er alleen als de vloeistof in de lucht verdampt bij een temperatuur hoger dan 25 à 30 graden.

Vrijdag hoort burgemeester Nol Kleingeld van Helden, de gemeente waaronder Beringe valt, hoeveel grond aan de Slootsekuilen is verontreinigd. De stof is op een half verhard terrein geloosd en van daaruit in het riool terechtgekomen. Volgens experts is de stof biologisch afbreekbaar.

Klachten

De lozing werd woensdag al ontdekt na klachten van mensen over een stanklucht en irritaties aan huid en ogen. Metingen door de brandweer brachten toen geen direct gevaar aan het licht voor de volksgezondheid. Volgens Kleingeld was toen nog onbekend om welke stof het ging. Donderdag sloeg het waterschap alarm toen de chemische stof in de riolering werd ontdekt. Inmiddels is het spul volgens de hulpdiensten zodanig verdund, dat elk gevaar geweken is.

De tankauto gevuld met 27.000 liter van de vloeistof werd in de nacht van zondag op maandag gestolen vanaf industrieterrein de Varenschut in Helmond. De eigenaar van de oplegger sloot uit dat de wagen is gestolen om de inhoud. Hij denkt dat het de dieven om het voertuig ging.

De tankwagen is nog niet teruggevonden. De politie zoekt in binnen- en buitenland naar het voertuig.