AMSTERDAM - De Amsterdamse kroegbaas Thomas van der Bijl moest hoe dan ook en zo snel mogelijk worden geliquideerd. Op de schutter Dwight S., die onlangs een volledige bekentenis heeft afgelegd, is grote druk uitgeoefend.

"Zij hadden grote haast", zei de advocaat van S., Theo Hiddema, donderdag tijdens een pro-formazitting rond de liquidatie.

Van der Bijl werd op 20 april vorig jaar in zijn café in Amsterdam-West doodgeschoten. S. wilde zich uit het complot terugtrekken, maar zijn opdrachtgevers gaven hem daar niet de kans voor. Ze bedreigden hem en zijn familie met de dood.

In de maanden na de liquidatie arresteerde de politie zowel de vermoedelijke voorbereiders en uitvoerders als de vermoedelijke opdrachtgevers.

Voorbereidingen

Bij de voorbereidingen van de liquidatie was een eerder koppel dat de daad zou gaan uitvoeren al afgehaakt. Ook dit tweetal is nog steeds verdacht in de zaak. Voor Dwight S. was er geen ontkomen meer aan, ook al, aldus Hiddema, omdat hij "een onvolgroeide ziel, een wat kinderlijke man" is, die deelgenoot werd gemaakt van "een loodzwaar complot".

Volgens de raadsman zit zijn cliënt er psychisch doorheen en wordt hij in het huis van bewaring als verrader beschouwd. S. heeft niet alleen over zijn eigen aandeel verklaard, maar ook over dat van andere verdachten. Hiddema wil dat de persoonlijkheid van S. wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum.

Opdrachtgevers

Justitie beschouwt Fred R. en Jesse R. als de opdrachtgevers. Jesse R. werd recentelijk gearresteerd in Marokko.

Hij weigert mee te werken aan zijn terugkeer naar Nederland. Fred R. heeft tot dusver gezwegen. Ook in Nederland is onlangs nog een verdachte aangehouden. In totaal heeft het Openbaar Ministerie (OM) nu zeven verdachten op de korrel.

Motief

Thomas van der Bijl (50) was een van de anonieme getuigen in de zaak tegen Willem Holleeder. Hij was al geruime tijd in gesprek met de politie over Holleeder. Van der Bijl stond op het punt officieel als getuige te worden gehoord toen hij werd doodgeschoten. Het motief voor de liquidatie is tot dusver duister gebleven.

Ook Dwight S. lijkt daar geen wetenschap over te hebben.

Of Holleeder de hand heeft gehad in het moordcomplot, is onduidelijk. Theo Hiddema wil er niet op speculeren, maar hij wijst wel op de enorme haast waarmee de dodelijke klus geklaard moest worden. Het OM heeft een foto van Holleeder met een kennis van Fred R. in het dossier gestopt. Ingewijden zeggen dat Holleeder zowel Fred R. als Jesse R. kende.

Het is nog niet duidelijk wanneer de rechtbank Amsterdam de zaak inhoudelijk gaat behandelen. De zaak is andermaal voor drie maanden aangehouden.