WENEN - Het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) heeft donderdag besloten de technische hulp die het verleent aan Iran bijna te halveren.

De straf is ingegeven door de weigering van Teheran gehoor te geven aan internationale druk om het omstreden atoomprogramma op te geven.

Het bestuurssecretariaat van de organisatie besloot donderdag 22 van de 55 hulpprojecten te bevriezen of te verminderen. Het IAEA is bevreesd dat het land onder het mom van een vreedzaam nucleair programma probeert kernwapens te produceren.

Uranium

De atoomwaakhond van de Verenigde Naties besloot hiertoe, omdat Teheran weigert te stoppen met het verrijken van uranium. Op 21 februari liep de uiterste door de VN ingestelde termijn af waarop Iran moest stoppen met het verrijken van uranium.

Sancties

Onlangs werd bekend dat Teheran zijn nucleaire capaciteit juist verder heeft uitgebreid door meer kerncentrifuges te plaatsen. Veel westerse landen willen nog meer sancties.

Gevolgen

De Iraanse regering zei in een reactie dat het besluit van de IAEA geen gevolgen heeft voor het nucleaire programma. "Het verrijkingsprogramma gaat door zoals gepland", aldus de Iraanse ambassadeur Ali Soltanieh in Wenen.