ROME - De Italiaanse premier Romano Prodi heeft donderdag de steun gekregen van het Lagerhuis voor zijn beleid in Afghanistan. Het Lagerhuis keurde het budget met 524 tegen drie stemmen goed. Negentien afgevaardigden onthielden zich van stemming.

Later deze maand moet de Senaat zich nog over de kwestie buigen, waar Prodi veel minder steun geniet. Italië heeft 1900 militairen naar Afghanistan gestuurd die onderdeel uitmaken van de NAVO-vredesmacht ISAF.

Crisis

De regeringscoalitie van Prodi belandde vorige maand in een crisis toen zij niet meer de steun had van de meerderheid in de Senaat wegens het Afghanistanbeleid. Prodi had zijn ontslag ingediend, maar kreeg uiteindelijk in het parlement voldoende stemmen om aan te blijven als regeringsleider van de centrumlinkse coalitie.

Vooral communisten en pacifisten binnen Prodi's eigen coalitie zijn fel gekant tegen de Italiaanse aanwezigheid in Afghanistan. De Italiaanse militairen zijn gestationeerd in de hoofdstad Kabul en de westelijk gelegen stad Herat.