RIJSWIJK - Henk M., de 59-jarige Nederlander die wordt verdacht van seksueel misbruik van kinderen in zijn eigen kindertehuis in Nepal, zit voorlopig nog vast. De man is zondag voorgeleid aan de rechter in het Aziatische land en deze besliste dat de Nederlander in hechtenis is genomen.

Hoe lang hij vast moet zitten is niet duidelijk, dit is afhankelijk van de tijd die de instanties nodig hebben om onderzoek naar het vermeende misbruik te doen. De directeur van Voice of Children, Thapa Krishna, heeft dit donderdag gezegd.

Veroordeeld

M. is eerder veroordeeld geweest voor kindermisbruik, zo verklaarde een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. De man werd in 1994 aangehouden in Spanje. Een jaar later veroordeelde een rechtbank in dat land hem tot acht jaar cel wegens verkrachting van een kind onder de 12 jaar. Nadat Spanje M. aan Nederland had overgedragen, bepaalde de rechtbank in Amsterdam op 13 mei in 1997 dat hij kon worden vrijgelaten.

M. richtte het kindertehuis in Nepal, dat zwerfkinderen opvangt, in 2003 op. De instelling in Kathmandu biedt onderdak aan 48 kinderen.

M. was ook in het bezit van zelf vervaardigde kinderporno. Dat bleek uit het onderzoek naar de verrichtingen van de man door de Nepalese organisatie Voice of Children.