TOKIO - Japan gaat nogmaals de feiten rond het gebruik van seksslavinnen door het Japanse leger tijdens de Tweede Wereldoorlog onderzoeken. Dat heeft de Japanse premier Shinzo Abe donderdag gezegd.

Het onderzoek wordt in principe uitgevoerd door de LDP-partij van Abe, maar de regering is bereid daar medewerking aan te verlenen.

Conservatieve parlementariërs hebben afgelopen week geëist dat Japan de verontschuldiging afzwakt, die het land in 1993 heeft aangeboden aan de zogenoemde troostmeisjes. Die werden tijdens de Tweede Wereldoorlog door Japanse militairen gedwongen tot prostitutie.

Misverstanden

Abe zei dat zijn woorden in het buitenland min of meer verdraaid zijn weergegeven, waardoor er "misverstanden" zijn ontstaan. Hij zei ook dat hij achter de excuses staat, die in 1993 door toenmalig kabinetssecretaris Yohei Kono werden uitgesproken en waarin werd toegegeven dat de regering betrokken was bij de bordelen en dat sommige vrouwen gedwongen werden Japanse militairen aan hun seksuele gerief te helpen.

Deze excuses werden in 1993 niet door het Japanse parlement goedgekeurd. Afgelopen maandag zei Abe dat de regering niet nog eens excuses zou aanbieden voor de behandeling van vrouwen in de bordelen, die in het Japanse leger eufemistisch "troostplekken" werden genoemd.

Gekidnapt

De uitlating van Abe, dat er geen bewijs is voor de gedwongen prostitutie in oorlogstijd, is in strijd met in 1992 vrijgegeven regeringsdocumenten, waaruit bleek dat de bordelen in tegenstelling tot wat de regering eerder beweerde wel degelijk direct door het leger werden gerund.

Slachtoffers, getuigen en ex-soldaten verklaarden dat vrouwen en meisjes werden gekidnapt om als seksslavinnen te dienen.

Kritiek

Critici in China, Noord- en Zuid-Korea en de Filipijnen eisen dat Japan zijn verantwoordelijkheid erkent. "Wij hopen dat Japan de moed kan tonen voor een verantwoordelijke houding ten opzichte van zijn geschiedenis", zei woordvoerder Qin Gang van het Chinese ministerie van buitenlandse zaken donderdag.

De Chinese premier Wen Jibao brengt over enkele weken een bezoek aan Japan. Qin zei dat de kwestie een stempel drukt op het aanzien van Japan. "De juiste oplossing van de kwestie is een belangrijk fundament voor de verbetering en ontwikkeling van de relaties tussen China en Japan", zei hij.