RIJSWIJK - Het aantal griepgevallen is zodanig opgelopen dat nu sprake is van een officiële epidemie. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Nederlands instituut voor onderzoek in de gezondheidszorg Nivel.

Per 100.000 mensen hebben momenteel 86 de griep. Als meer dan 60 op de 100.000 mensen zich bij de huisarts melden, is officieel sprake van een epidemie. Volgens een woordvoerster van het Nivel is een griepepidemie zeker niet verontrustend.

Griepprik

Het is raadzaam dat mensen van 60 tot en met 65 jaar zich laten inenten met de griepprik. Dit meldt de Gezondsheidsraad donderdag in een advies dat wordt aangeboden aan minister Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Gezondheidspersoneel

Uit onderzoek blijkt dat het zinvol is een aantal doelgroepen toe te voegen voor de griepvaccinatie. Volgens het advies zijn niet alleen ouderen boven de zestig jaar, maar ook gezondheidspersoneel in ziekenhuizen, verpleeghuizen en verzorgingshuizen nieuwe doelgroepen.

Daarnaast moeten gezinsleden van mensen die bij griep een zeer ernstig risico lopen ook met de prik worden gevaccineerd. Mensen met furunculose (steenpuistziekte) hoeven geen griepprik meer te halen.

Vaccineren

Volgens de raad is niet aangetoond dat zuigelingen tot zes maanden beschermd kunnen worden tegen griep door zwangere vrouwen te vaccineren. Ook inenting van kinderen buiten de risicogroepen is niet zinvol.

Wel wil de raad verder onderzoek naar een eventuele griepprik voor kinderen tussen zes maanden en twee jaar en naar de invloed van vaccinatie van kinderen op verspreiding van het griepvirus.