RIJSWIJK - De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie houden een meerderheid in de Eerste Kamer. Samen komen zij op 41 zetels; CDA haalt er 21, PvdA 15 en ChristenUnie 5. Dat blijkt uit de eerste ANP-prognose, na het tellen van 28,8 procent van de stemmen.


Circa 46 procent van de kiesgerechtigden heeft woensdag de gang naar de stembus gemaakt

Bekijk video

De PvdA verliest vier zetels: van 19 naar 15 zetels. Het verlies van het CDA is minder. De partij gaat van 23 naar 21 zetels. Coalitiegenoot ChristenUnie stijgt van twee naar vijf zetels. De SP wint flink: van vier naar elf.

De VVD houdt een gelijk aantal zetels: 15. D66 gaat van drie naar een. De Partij voor de Dieren krijgt een zetel.

Opkomst

Circa 46 procent van de kiesgerechtigden heeft woensdag de gang naar de stembus gemaakt, blijkt uit een peiling van Maurice de Hond in opdracht van de NOS. Dat is ongeveer evenveel als bij de vorige twee Provinciale Statenverkiezingen. In 2003 was de opkomst 47,6 procent, in 1999 45,5 procent.

Stevig

Het verlies van de PvdA in de Eerste Kamer is stevig. Dat zei fractievoorzitter Han Noten (PvdA) woensdag in een reactie op een eerste voorlopige uitslag. De PvdA verliest in de Eerste Kamer waarschijnlijk vier zetels en komt uit op vijftien.

De coalitie van de regeringspartijen CDA, PvdA en CU houdt een meerderheid in de Eerste Kamer, maar Noten is nog niet opgelucht. Hij wil eerst de einduitslag afwachten. Het verlies is volgens hem te wijten aan de recente discussie over de dubbele nationaliteit van de PvdA-staatssecretarissen Nebahat Albayrak en Ahmed Aboutaleb, de kwestie-Arib en het parlementaire onderzoek naar de oorlog in Irak.

SP

"Mijn felicitaties gaan naar de SP", zei Noten. De partij van Jan Marijnissen lijkt de grote winnaar te worden van de verkiezingen.

VVD-fractievoorzitter in de Eerste Kamer Uri Rosenthal is dik tevreden met de eerste prognose. "Het ziet er goed uit. We lijken de weg omhoog te hebben ingeslagen", zei de senator.

Verkiezingen Provinciale Staten