RIJSWIJK - De meeste Nederlanders lijken de stembus nog te mijden. In de meeste gemeenten lag de opkomst rond 16.00 uur op 25 procent. In Eindhoven heeft 22 procent van de stemgerechtigen zijn stem voor de Provinciale Statenverkiezing uitgebracht.

Bekijk video

Een op de vier Bosschenaren was voor het einde van de middag bij een stembureau langsgekomen. In Den Haag heeft inmiddels 19 procent de gang naar de stembus gemaakt.

De verkiezingsdag verloopt vooralsnog zonder grote problemen.

Storing

Alleen in Emmen konden bewoners enkele uren niet stemmen, doordat de computers verkeerd waren geprogrameerd. Verder kampten 22 stemcomputers elders met een storing.

Blanco

Geert Wilders, fractievoorzitter van de Partij voor de Vrijheid (PVV) heeft woensdag blanco gestemd. De PVV doet niet mee aan de Provinciale Statenverkiezing. Wilders wilde met zijn blanco stem "een signaal afgeven aan de Haagse elite dat de kloof tussen de politiek en de bevolking nog steeds levensgroot is".

In de ochtend hadden premier Jan Peter Balkenende en vicepremier Wouter Bos hun stem uitgebracht. De kersverse commissaris van de Koningin in Zeeland, Karla Peijs, kan niet in haar 'eigen' provincie stemmen. Omdat haar nieuwe huis in Middelburg pas in april klaar is, moest Peijs iemand volmachtigen om in haar 'oude' provincie Utrecht te stemmen.

Rol je Rot

In Gelderland hebben zes rolstoelteams tegen elkaar geracet om als eerste het stembureau in Wolfheze te bereiken. De Rol je Rot-race was bedoeld om te wijzen op het belang van goed vervoer voor mensen met een beperking.

In Leiden en Beverwijk kunnen de stemgerechtigden ook hun stem uitbrengen in lokale referenda. Leiden stemt over de RijnGouwelijn, in Beverwijk gaat het over nieuwe bestemmingen voor twee voormalige stortplaatsen.

Mobiele stembureaus

De mobiele stemlocaties in Amsterdam doen het ook woensdag weer goed. Vooral bij de vijf stations in de stad is veel aanloop, zei Rob Kalse, hoofd Bureau Verkiezingen. Op het Centraal Station stonden in de ochtend zelfs rijen, maar ook op station Sloterdijk brengen veel reizigers hun stem uit.

Tot nu toe hebben ongeveer zeshonderd mensen gestemd bij de stations, waaronder naast CS en Sloterdijk ook Zuid WTC, Amstel en RAI. Op het Amstelstation deed zich in de ochtend nog een klein probleem voor.

De generator van de portocabin, waarin het stemlokaal zich bevindt, ontbrak. "Ik weet nog niet of die nu is gestolen of gewoon niet aanwezig was", aldus Kalse. Met verlengsnoeren lukte het om toch stroom te krijgen, waarna een nieuwe generator werd aangesloten.

Virus

In een verpleeghuis aan de Brechtzijde in Zoetermeer kon woensdag geen stembureau worden ingericht, omdat enkele bewoners van de instelling al een paar dagen met het besmettelijke norovirus kampen. Dat meldde de gemeente woensdag op haar website.

Het norovirus is een veroorzaker van buikgriep. Het is zeer besmettelijk en wordt overgedragen van mens tot mens, via voedsel of via besmette toiletruimtes.

Het verpleeghuis is een van Zoetermeers vaste huisvesters van stembureaus.