LONDEN - De Australische mediamagnaat Rupert Murdoch is opgeroepen om te verschijnen voor een onderzoekscommissie van het Britse parlement.

De commissie onderzoekt de afluisterpraktijken door Murdochs voormalige krant News of The World.

Parlementslid Tom Watson (Labour) zei dat de commissie ook Murdochs zoon James en zijn topmanager Rebekah Brooks oproept. ''We willen hun een aantal vragen stellen'', zei Watson dinsdag tegen de BBC.

Of dat daadwerkelijk gebeurt, is nog onduidelijk. De commissie zei dinsdag aan het begin van de avond dat het trio had toegezegd, maar gaf later aan dat er nog geen definitieve bevestiging is.

Afgeluisterd

News of the World kwam negatief in het nieuws nadat duidelijk was geworden dat journalisten onder meer slachtoffers en nabestaanden van misdrijven hadden afgeluisterd. De krant is inmiddels opgedoekt door Murdoch.

De Britse regering heeft Murdoch dinsdag vanwege het schandaal opgeroepen voorlopig af te zien van een overnamebod op de tv-zender BSkyB.

De oppositiepartij Labour had daartoe een motie ingediend en regerende Conservatieven en Liberaal-Democraten zullen die steunen. De politiek kan Murdoch niet dwingen van de overname af te zien, maar een breed gedragen oproep zal wel zwaar wegen.