Bij schade die u niet veroorzaakt heeft, kunt u anders toch uw borg kwijt raken. Tip: koop uw risico af bij het huren van een auto tijdens uw vakantie.

“Ik sta net bij de kassa van een supermarkt in Griekenland. Er wordt iets omgeroepen maar ik versta er niets van. Bij de kassa vraagt de caissière aan mij: “Heeft u een Citroen C1?”. Klopt, die heb ik gehuurd”. Mijn huurauto blijkt te zijn aangereden door een oude Toyota en die is doorgereden. Maar er is een getuige.

Ik vrees voor mijn borg. Wat moet ik doen? Ik heb geen beltegoed voor het buitenland. De supermarkt biedt mij aan te bellen naar de verhuurder. In Griekenland moet er bij een aanrijding altijd politie komen om het schadeformulier in te vullen.

Wachten dus. Anderhalf uur later geef ik naam en telefoonnummer van de getuige en het kenteken van de Toyota door aan een agent.

Slecht nieuws

Op het vliegveld bij het inleveren van de beschadigde auto krijg ik slecht nieuws te horen. Mijn borg ben ik kwijt. “Schrijft u maar een brief als u weer thuisbent”, wordt mij geadviseerd. U zult begrijpen ik koop voortaan mijn eigen risico af.

De verhuurder van huurauto’s zijn niet verplicht en niet altijd bereid om schade te verhalen. Het eigen risico afkopen is dus wel zo verstandig. Zorg er in ieder geval voor dat u samen met de verhuurder de auto bij terugkomst controleert en maak eventueel foto’s van de schade.

Tip, download hier een checklist voor bij het ophalen en inleveren van uw huurauto.

Goede vakantie!
Wegenwacht Gijsbert Pronk