“Stom, dat ik de Wegenwacht moet roepen voor zoiets kleins. We hebben de hele auto doorzocht. Maar de sleutel voor de wielbouten past niet.”

Dat geloof ik graag. U heeft bij het monteren van de lichtmetalen velgen een andere maat wielbouten gekregen. Bovendien zijn de wielen tegen diefstal beveiligd door een slotbout. Die kan alleen worden losgemaakt met een speciaal opzetstukje. Heeft u dat in de auto?

Voorkom vakantieleed. Loop de checklist door en verzeker u ervan dat u ze in de auto heeft ingepakt.

Checklist

Hoewel het in Nederland niet verplicht is om een brandblusser, gevarendriehoek of verbanddoos in de auto te hebben, kunnen ze wel van pas komen. Er zijn echter ook landen waar deze attributen verplicht zijn.

Veiligheidsvestjes -  Ook voor de passagiers.
Brandblusser - Let op de datum. Oude blussers werken vaak niet.
Verbanddoos - Zit alles er wel in? Teekpincet, zwaluwstaartjes. Is het nog steriel of over de datum?
Lampensetje - Passende lampjes. Ze zijn per auto vaak verschillend.
Gevarendriehoek - Let op uw veiligheid als u hem neerzet.

Reservewiel

Zorg voor een goed reservewiel en controleer deze op spanning en profiel. Een bandenreparatiesetje is geen goed alternatief. Met een thuiskomertje mag u maximaal 80km/uur rijden. Dat geeft lange reistijden en u rijdt vooraan in de file.

Bekijk hier een filmpje over het verwisselen van een wiel.

Krik met gereedschap
Ook om de krik omhoog te draaien is een passende sleutel nodig. Het komt vaak voor dat de wielsleutel niet op de wielbouten past. Probeer thuis of voordat u in een huurauto vertrekt of alles past. Een kruissleutel kan uitkomst bieden. Bij huurauto’s gaat dit nogal eens mis.

Slotboutje
Lichtmetalen velgen worden vaak tegen diefstal beveiligd met een slotbout. Die kan alleen loskomen met een unieke passende maatdop. Zorg wel dat die aanwezig is in de auto.

Sleepkabel
Een elastische sleepkabel met vlag helpt om een veilige plek te vinden bij pech. Let wel op, dit mag niet op de snelweg. In de bergen is slepen met een kabel gevaarlijk. Als u op de drassige camping vast komt te zitten is het natuurlijk een uitkomst.

Een sleepoog
Zonder het losse sleepoog wat in de bumper wordt geschroefd is het lastig slepen. Dit oog zit meestal bij het gereedschap.

Reserve sleutels
Handig als je eigen sleutel is ingesloten. Geef je reisgenoot de andere sleutel.
Neem bij een afstandsbediening ook een reserve mee, met nieuwe batterijen.

Water
Bij koelingsproblemen is bijvullen met water toegestaan. Let wel op dat de motor eerst moet afkoelen voordat er bijgevuld mag worden. Pas op, bij een warme motor staat de vuldop onder druk.

Radiateurpil
Als de radiateur lekt kan een pil uitkomst bieden. Dit is een middel wat in het koelsysteem kleine gaatjes dicht. Bekijk hier het filmpje ‘Zelf uw koelvloeistof controleren’.

Olie
Vraag de goede bijvulolie aan de garage. Niet alle olie is geschikt voor uw auto.

Startkabels
Neem kabels mee met een dikke koperen kern. Vooral voor dieselmotoren. Een powerpack (noodaccu) mag ook natuurlijk. Bekijk hier het filmpje ‘Zelf starthulp geven'.

Zekeringen
Gebruik alleen dezelfde soort.

Zaklamp
Pech in het donker is lastig.

Het autohandboekje
Hierin staat vaak goed beschreven wat u moet doen bij pech.

12 volt laadsnoertje GSM
Pech en een lege GSM is een ramp.

Gratis ANWB routekaarten
Ook de routeplanner kan stuk.

Klik hier voor meer informatie over veiligheidsmaatregelen en de auto.

Klik hier voor het Veilig Onderwegpakket 3 in 1

Fijne pechvrije vakantie toegewenst!

Gijsbert Pronk, Wegenwacht