In Italiaanse steden is het goed uitkijken om geen zones met beperkte toegang (vaak historische stadscentra) binnen te rijden. De boete hiervoor is tenminste € 110. De ANWB heeft dit jaar al honderden meldingen ontvangen van leden die in Italiaanse steden zijn bekeurd.

Deze zones worden aangegeven met een rechthoekig bord met daarop de tekst Zona traffico limitato. Op het vierkante witte bord staat het internationale bord verboden in te rijden. Verder staan er tijden en uitzonderingen op.

De zones zijn ingesteld om luchtvervuiling tegen te gaan en om de monumenten te beschermen. Gemotoriseerd verkeer is in deze zones alleen toegestaan voor vergunninghouders. Doorgaans wordt er gehandhaafd met behulp van flitspalen.

Het vervelende is echter dat het bord vaak in een woud van verkeersborden staat, op plaatsen waar bestuurders zoekend rondrijden in een voor hen vreemde stad. Er zijn gevallen bekend tot 9 en 14 boetes in één stad.

Bezwaar maken

De boete wordt meestal geïnd door het incassobureau European Municipality Outsourcing dat wordt ingehuurd door de Italiaanse overheid. Bezwaar maken heeft alleen zin als de bestuurder kan aantonen niet ter plaatse te zijn geweest of als de bestuurder de boete pas ontvangt als er meer dan een jaar is verstreken. Indien gebruik gemaakt wordt van een huurauto kan de termijn voor toezending langer dan een jaar zijn.

Bezwaar maken kan ook als de bestuurder valt onder de uitzonderingen: Iemand is een gast bij een hotel in het stadscentrum of in het bezit van een invalidenkaart of heeft de auto in een parkeergarage geparkeerd.

Klik hier voor meer informatie