Hoe krijgt u uw auto weer op een aangename temperatuur nadat deze in de zon heeft gestaan? Ook zonder airco is dit mogelijk, lees de 11 tips van AnwbAuto.

1. Voor vertrek deuren open
Is de auto bloedheet na een paar uur parkeren, zet dan eerst de deuren (ook een eventuele 5e deur) open zodat de grootste warmte weg kan. De airco hoeft dan minder hard te werken en de auto is sneller koel.

2. Eerste minuut ramen open
Ook helpt het om tijdens de eerste minuut rijden de ramen een beetje open te zetten, zodat de warmte weg kan, de auto is dan sneller koel. Daarna de ramen sluiten, want airco werkt alleen goed met gesloten ramen.

3. Zonneschermen
Zonneschermpjes met een zuignap of rolgordijntjes op de zijruiten houden direct zonlicht tegen en maken het aangenamer voor de kinderen op de achterbank. Er is ook donker folie om (tijdelijk) op de zijruiten te plakken, maar let op: u moet nog wel goed kunnen zien, te donkere folie is niet toegestaan.

4. Zomerhoes
Zitten de kinderen nog in een kinderzitje (tot 1,35 meter verplicht en in het buitenland vaak tot 1,50 meter), dan is een badstof zomerhoes aan te raden. Deze hoes haak je makkelijk om het stoeltje heen en absorbeert vocht en is minder plakkerig en zweterig dan de originele bekleding.

5. Nat washandje
Stop een paar koude en natte washandjes in een afgesloten plastic zakje. Heerlijk om de kinderen en de bestuurder even op te frissen als het erg warm is.

6. Stop regelmatig
Een lange vakantierit is vermoeiend, voor iedereen aan boord. Pauzeer regelmatig, strek dan even de benen (bevordert de bloedsomloop en de zuurstofopname van het lichaam) en snuif wat verse zuurstof. Twee uur rijden, kwartiertje pauze blijkt het meest effectief.

7. Niet te koud
Heeft de auto airco, stel deze dan niet te koud in, want anders is de overgang tussen binnen en buiten te groot. Een paar graden koeler dan buiten is vaak al voldoende. Veel mensen ervaren 21 tot 23 graden als comfortabel. Bij handmatige airco staat de draaiknop dan ergens halverwege tussen rood en blauw.

8. Plasje onder de auto
Plasje water onder de auto na een hete rit? Geen paniek, meestal is dit condenswater van de airco, die hard heeft moeten werken.

9. Schimmels
In de airco kunnen zich schimmels vormen, er wordt dan een bedompte lucht naar binnen geblazen. Dit kunt u voorkomen door enkele minuten voor het einde van elke rit de airco uit te zetten. De airco kan dan drogen, waardoor schimmels geen kans krijgen.

10. Wakkere bestuurder
Uit onderzoek blijkt dat een koele automobilist zich beter kan concentreren en een hoger reactievermogen heeft dan een oververhitte collega. Voor een veilige vakantierit is een koele auto met een wakkere bestuurder onontbeerlijk. Kijk ook eens op www.wordgeenslaaprijder.nl.

11. Beslagen ruiten?
Steeds last van beslagen ruiten als de airco uit staat? Dan zijn de ruiten vies; door de airco ontstaat er aanslag op de ruiten, waardoor die sneller beslaan. De ruiten van binnen goed schoonmaken is de oplossing.

Vragen over uw airco of een koele rit? Bel de ANWB Autoadvies: (088) 269 50 00.