"Wat gaat er nu door je heen?" is een van de meest gestelde sportvragen. Ik legde hem AVRO-presentator Ewout Genemans in de mond toen hij ons verbouwereerd moest interviewen na het onwaarschijnlijke moment waarop 'Voetbal International' de Gouden Televizierring 2011 won.
Door: Wilfred Genee

Aangezien Genemans de regie volkomen kwijt was, volgde ik met de andere beproefde sportvraag: "Had je het verwacht?" In beide gevallen bleek de jonge AVRO-presentator niet geïnteresseerd in het antwoord, ontsteld als hij ongetwijfeld was door de teloorgang van deze eens zo prestigieuze TV-prijs. Niet dat er aan mijn antwoorden veel verloren ging. Die waren even oubollig geweest als de vragen.

Ik was op dat moment ongekend blij met dit voor ons zo onverwachte succes. De nominatie was al verassend, de uitverkiezing in een veld met 'The Voice' en 'Wie is de Mol' onwaarschijnlijk. Dat was ook de reactie van het merendeel der 'TV-kenners'. Een schande en een devaluatie van wat eens zo’n prachtige prijs was. Dat bijvoorbeeld ook Jan Smit en Frans Bauer deze prijs al eens wisten te bemachtigen, enkel door in beeld nasi te eten of hun haar te kammen, leek plots vergeten.

Met de overwinning van 'Voetbal International' was de werkelijke teloorgang van de Televizierring ingezet. Persoonlijk heb ik geen nacht wakker gelegen van deze kritiek. Als ik straks met pensioen ben, kan ik nog altijd vol trots zeggen dat wij een van de winnaars van deze prachtige TV-prijs zijn. Er zijn niet zoveel televisiemakers die dat kunnen zeggen.

Bovendien heeft het mijn carrière ook een bepaalde lift gegeven. Van buitenbeentje op het bescheiden RTL7 werden we opeens serieus genomen. Ook als presentator merk ik dat de interesse in mijn vaardigheden alleen maar is toegenomen. Of ik er tot mijn pensioen van kan profiteren, is nog niet duidelijk, maar de impuls die de prijs heeft gegeven, is onmiskenbaar aanwezig. Ik word nu zelfs voor dit soort bijdrages gevraagd.

Of het nog goed komt met de Televizierring komt, is maar de vraag. Hoogstwaarschijnlijk wordt de prijs dit jaar veroverd door een Marokkaanse rapper die met mensen als Ronnie Tober en Willeke Alberti afgezaagde oude nummers van weleer heeft opgepimpt.  'The Voice' en 'Wie is de mol?' hebben opnieuw het nakijken. Het moge duidelijk zijn, de Televizierring is in een vrije val terecht gekomen. Met dank aan 'Voetbal International'. Mijn excuus daarvoor. Maar het kostje van Ali B is gekocht. Die zit waarschijnlijk tot zijn pensioen geheid.

Mede mogelijk gemaakt door speeljetoekomst.nu
Een succesvolle carrière, scheiden maar ook het krijgen van kinderen zijn gebeurtenissen die je financiële toekomst kunnen beïnvloeden. Het kan daarom ook geen kwaad om nu alvast te bekijken hoe deze en andere keuzes allemaal invloed hebben jouw toekomst. www.speeljetoekomst.nu