Als een land een fiks begrotingstekort heeft, kun je drie dingen doen: Hervormen, bezuinigen en belasting verhogen. Het meest effectief zijn hervormingen, daarna pas komen de bezuinigingen en wat eigenlijk vermeden moet worden om een land weer toekomst te geven, zijn belastingverhogingen. Door: Annemarie van Gaal

Ons kabinet kiest voor oplossingen zoals minder geld naar de zorg en gemeenten, waardoor wij als consument uiteindelijk een hogere eigen zorgbijdrage en hogere gemeenteleges gaat betalen. Of het verhoogt de btw.

Op korte termijn levert dat een paar miljard per jaar op voor het land, maar het betekent indirect veel meer. Zo wordt er totaal niet gekeken naar wat de langere termijn gevolgen zijn. Alle extra uitgaven zorgen ook voor een onzekere financiële toekomst. Hogere kosten zullen er in het ergste geval voor zorgen dat wij als consument minder kunnen besteden.

Iets waar je als kleine winkelier sowieso niet op zit te wachten. Eén op de vijf winkeliers leeft op dit moment al onder de armoedegrens en veel andere hebben moeite om het hoofd boven water te houden. De btw-verhoging is een prima methode om zo de laatste winkels in het stadshart op te doeken. Maar stel dat onze regering de keus wil maken om de gezellige stadsharten en gedreven kleine winkeliers juist wèl in stand wil houden?

De enige manier om echte winkels in de binnenstad een toekomst te bieden is door hun lasten te verlichten en niet te verzwaren. In dat geval zou de overheid de keuze moeten maken om de btw-verhoging te laten gelden voor iedereen, behalve voor bijvoorbeeld de winkels in een stadshart. Zonder btw-verhoging hebben zij nog wel een kans, een baan, een zekere financiële toekomst en behouden wij onze gezellige stadsharten en kleine winkeliers.

Mede mogelijk gemaakt door speeljetoekomst.nu
Hogere maandelijkse lasten, een onzekere carrière maar ook een huwelijk zijn gebeurtenissen die je financiële toekomst kunnen beïnvloeden. Het kan daarom ook geen kwaad om nu alvast te bekijken hoe deze en andere keuzes allemaal invloed hebben jouw toekomst. www.speeljetoekomst.nu