In Nederland raakt één op de vijf vrouwen ooit onbedoeld zwanger. Dit kan zowel voor de vrouwen als voor de mannen schrikken zijn. Ervaringen delen met anderen die hetzelfde hebben meegemaakt kan daarbij ondersteunen. Ashley (27) weet uit ervaring hoe belangrijk dit kan zijn.

Zestien en zwanger

Ashley vertelt: "In shock, dat was ik toen ik ontdekte dat ik zwanger was. Ik was nog maar zestien, woonde bij mijn ouders en was twee jaar samen met mijn vriend. Al een tijdje had ik last van mijn darmen. Toen ik terugkwam van een familieweekend met mijn schoonfamilie zei mijn moeder dat mijn buik leek gegroeid. We dachten allebei hetzelfde: zwanger, ik?"

"Het was eind van de middag en mijn vader was onderweg van zijn werk naar huis. Mijn moeder vroeg hem een zwangerschapstest te halen. Puur voor de zekerheid, want eigenlijk wisten we het al. Ik deed de test alleen op het toilet. Toen ik de uitslag zag, kon ik het niet geloven. Er ging van alles door mij heen."

"Ik belde mijn vriend en zei dat we moesten praten. Hij kon pas de volgende avond langskomen. Toen hij er was, liepen we naar het park achter mijn huis. Daar vertelde ik dat ik zwanger was. Mijn vriend reageerde heel lief en zei dat we dit samen gingen doen. Het zou goedkomen."

Informatie online

"Natuurlijk werd ons leven in een klap anders. We gingen samenwonen bij mijn ouders en kregen onze prachtige zoon Julian. Mijn ouders hielpen enorm en pasten vaak op. Zo kon ik de mbo-opleiding pedagogiek beginnen en afmaken. Ook kon ik door hun hulp op zaterdag in de supermarkt werken en regelmatig dansen, iets wat ik heel graag doe. Babyspullen en -kleertjes kregen we van vrienden van mijn ouders en kennissen."

"Of we ooit hebben overwogen de zwangerschap af te breken? Nee, die gedachte kwam nooit in ons op. We hadden heel sterk het gevoel dat we dit samen gingen doen. Bovendien was ik al 23 weken zwanger toen ik het ontdekte."

"Ik had destijds wel graag verhalen van anderen gelezen die in hetzelfde schuitje zaten. Helaas waren er toen nog geen informatiewebsites. Ik denk dan ook dat het heel goed is dat onbedoeldzwanger.info er nu is. Zo’n platform kan helpen als je onzeker bent over je keuze. Gelukkig kwam bij mij alles goed. Ik ben nog steeds samen met mijn vriend en Julian is ondertussen tien jaar."

“Verhalen van anderen helpen als je onzeker bent over je keuze”

Altijd bereikbaar

Het nieuwe platform onbedoeldzwanger.info biedt 24 uur per dag een luisterend oor via telefoon en chat. Ook helpt het platform bij het doorverwijzen naar een passende partij voor een keuzehulpgesprek als hier behoefte aan is.

Marieke van den Bogaard, telefonisch voorlichter bij het informatiepunt onbedoeldzwanger.info, ondersteunt vrouwen en mannen bij onbedoelde zwangerschappen en vertelt over het nieuwe informatiepunt: "Veel vrouwen die onbedoeld zwanger zijn, komen hier ‘s avonds of in het weekend achter. Vaak is er meteen paniek. Ze willen informatie, hun verhaal kwijt en hulp. Dit bieden we op het nieuwe informatieplatform”.

Over onbedoeldzwanger.info

Onbedoeldzwanger.info is een onafhankelijk platform en een initiatief van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het informatiepunt is dag en nacht bereikbaar via 0800 6160 en de chat. Ook vind je er meer informatie over welke keuzes er zijn: het kind zelf opvoeden, kiezen voor adoptie, pleegzorg of de zwangerschap afbreken. Dit laatste hangt af van de zwangerschapsduur. Meer weten? Kijk op onbedoeldzwanger.info.