Dat Nederland pal staat achter de Olympische schaatsploeg is geen nieuws. Maar geldt dat ook voor de provincies? Hoe schatten inwoners van de Nederlandse provincies de kansen van ‘hun’ afvaardiging in?

De voorspellingen in NS Hispeed Goldrush laten een verrassend beeld zien. Het ligt in de verwachting dat inwoners van een provincie de prestaties van hun provinciegenoten in Vancouver hoger inschatten dan de rest van Nederland.

Op basis van de voorspellingen op de website NSHispeedGoldrush.nl blijkt dat niet het geval. Sterker nog: in sommige gevallen zijn eigen provincies juist negatiever.

Nuchtere Friezen

Dat Friezen nuchter zijn is bekend; toch is het opvallend dat de kansen van Jan Smeekens door zijn provinciegenoten lager worden ingeschat dan door de overige provincies.

Slechts 14 procent van de Friezen zien een podiumplaats voor Smeekens in het verschiet, terwijl 28 procent van Nederland hem noemt als winnaar. Over Kramer is Friesland over het algemeen positief, maar niet opvallend positiever dan de andere provincies.

Midden-Nederland houdt hoofd koel

Ook de inwoners van Midden-Nederland scharen zich niet bij voorbaat achter hun atleten. Overijsselaren lijken geen speciale band met Mark Tuitert en Jorien Voorhuis te hebben. Overijssel stemt zelfs exact gelijk aan Nederland.

Brabant is alleen op de 1.500 meter een klein beetje enthousiaster over de verwachte verrichtingen van ‘ons Ireentje’ dan de rest van Nederland. 86 procent van de Brabanders denkt dat Ireen Wüst een medaille haalt op deze afstand tegenover 76 procent van alle Nederlanders.

Duidelijke verschillen

Los van de individuele atleten, zijn er ook uitspraken mogelijk over de verwachtingen van de verschillende provincies per afstand. Daarbij valt op dat Friezen, Groningers en Zeeuwen voor de 1000 meter (mannen én vrouwen) aanzienlijk positiever zijn dan Nederland gemiddeld genomen: tot wel 18 procent positiever.

Limburgers en Utrechtenaren zijn voor die afstand dan weer negatiever dan de rest van Nederland: daar zijn verschillen te zien van 10 procent met het gemiddelde.

Welke provincie heeft meeste schaatskennis?

Dat is duidelijk na afloop van de Olympische Spelen. Dan is ook bekend wie het overall spel heeft gewonnen en de echt gouden medaille (die tegen de huidige goudkoers een waarde van 10.000 euro heeft) krijgt omgehangen.

Daarnaast zijn er dagelijks 15 dagprijzen te winnen door naast de winnaar en diens positie ook de winnende tijd te voorspellen.

Voorspellen kan nog tot een uur voor iedere wedstrijd via NSHispeedGoldrush.nl.