Nederland telt 16 miljoen bondscoaches. Niet alleen hebben we allemaal een mening, we zijn zelfs bereid er onze eer voor op het spel te zetten. Geen WK zonder voetbalpoule. Geen Ronde van Frankrijk zonder Tourspel.

De Winterspelen kennen nu de primeur van een schaatscompetitie voor heel Nederland.

Iedereen die iets van schaatsten meent te weten, kan nu zijn of haar voorspelling kenbaar maken. NS Hispeed heeft speciaal daarvoor een website in het leven geroepen: NSHispeedGoldrush.nl.

Na afloop van de Spelen wordt één winnaar bekend gemaakt, die een puur gouden medaille - ter waarde van ongeveer 10.000 euro - in de wacht sleept. Voorspellers die naast winnaar en plaats ook een tijd invullen, maken dagelijks kans op een van de 15 dagprijzen.

Gladiatorengevechten

Georganiseerde sportevenementen kennen een eeuwenlange historie. En ook het voorspellen van sportuitslagen is zo oud als de weg naar Rome. Voor gladiatorengevechten werd in het rijk van ‘brood en spelen’ de libellus op schrift gezet: een programmaboekje met gedetailleerde informatie over de gladiator, zijn voorgaande prestaties en of hij links- of rechtshandig was. Onmisbare informatie voor wie de uitslag juist wilde voorspellen.

In het Engeland van de 17e eeuw had het voorspellen zulke extreme vormen aangenomen, dat een gokwet werd geïntroduceerd. Desondanks konden typisch Britse sporten als cricket, paardenrennen en boksen alleen georganiseerd worden met behulp van gokwinsten. Het ontstaan van de eerste sportteams is daar zelfs rechtstreeks uit voortgekomen.

België: de pronostiek

Met de opkomst van het voetbal nam het voorspellen van uitslagen in de afgelopen eeuw een enorme vlucht. Overal ter wereld doken voetbalpoules op. In België spreekt men over het ‘deelnemen aan een pronostiek’. In Nederland heet het: meedoen aan de toto.

Wekelijks hoogtepunt in menige huiskamer was het beluisteren van de voetbaluitslagen. Legendarisch werd de manier waarop radioman Frits van Turenhout de nul-nul voorlas.


1,8 miljard dollar in de VS

Gokken op sport is in de Verenigde Staten bijna overal verboden. Wel nemen Amerikanen op grote schaal deel aan ‘fantasy sports’. Dat gebeurt als eigenaar van een team. De punten die spelers in het fantasy team scoren zijn direct gelinkt aan de prestaties van die spelers in daadwerkelijke wedstrijden.

Omdat nergens zoveel sportstatistieken worden bijgehouden als in de VS, kunnen de poules tot in de finesses worden gespeeld. In totaal gaat het om ruim 12 miljoen deelnemers die 154 dollar per jaar uitgeven. Een industrie van $ 1,8 miljard!

Meten met collega’s, vrienden, familie of klasgenoten

De competitie die NS Hispeed organiseert is een unicum. Voor het eerst is het in ons schaatsgekke land mogelijk ook op dit vlak de deskundigheid te etaleren. Na het aanmelden, geven deelnemers aan wie de snelste Nederlander op een specifieke afstand zal zijn, op welke plaats hij of zij eindigt en met welke tijd.

Net als in de Amerikaanse fantasy competities is het mogelijk een eigen ‘league’ op te zetten. Daarmee spelen deelnemers direct tegen collega’s, vrienden, familie, klasgenoten et cetera. Op die manier kan voor eens en voor altijd worden vastgesteld wie de echte schaatskenner is!

Aanmelden voor de schaatscompetitie kan via NSHispeedGoldrush.nl.