Nederland heeft positieve verwachtingen voor de Olympische schaatsploeg. Dat was al snel na de start van het NS Hispeed Goldrush schaatskennisspel duidelijk.

Inmiddels kan geconcludeerd worden dat Nederlanders ook de in Vancouver behaalde baanrecords in eigen handen ziet houden.

De schaatswedstrijden beginnen aanstaande zaterdag in de Richmond Olympic Oval. De Nederlandse schaatsers zijn op die baan geen onbekenden: ze hebben er maar liefst drie baanrecords in handen!

Renate Groenewold heeft daar de beste 3 kilometertijd gereden en het baanrecord voor zowel de 5 als de 10 kilometer staat op naam van Sven Kramer. Groenewold en Kramer zullen in Richmond allebei hun records verdedigen.

Topprestaties op laaglandbaan

De Richmond Olympic Oval is een laaglandbaan, met vergelijkbare schaatscondities als die van Thialf in Heerenveen. Dat verklaart misschien ‘onze’ goede prestaties daar. De meeste Nederlanders voorzien er ook tijdens deze Winterspelen weer topprestaties van de Nederlandse ploeg.

82 procent van Nederland denkt dat het record van Kramer op de 5 kilometer (6.16) zal sneuvelen; het overgrote deel gaat er vanuit dat hij dat record zélf verbetert. Ook het record op de 10 kilometer (12.55) wordt volgens 59 procent verbeterd en ook op die afstand is Kramer de aangewezen persoon om dat te doen.

Ruim de helft van Nederland (55 procent) gaat er vanuit dat de tijd van Groenewold (4.05) niet blijft staan. Het merendeel (71 procent) verwacht dat zij dit record niet zelf zal verbeteren.

Hoewel ook vaak een buitenlandse schaatsster als mogelijke winnaar wordt genoemd, denkt ongeveer de helft dat Ireen Wüst het record van haar overneemt. Aanstaande zondag weten we al of het baanrecord op de 3 kilometer inderdaad in Nederlandse handen blijft.

Schaatsprogramma

De individuele ritten worden gedurende 10 dagen verreden. De laatste afstand, de 5 kilometer voor vrouwen, vindt plaats op 24 februari. Op 26 en 27 februari vinden de ploegenachtervolgingen plaats.

Door het tijdsverschil met Vancouver (het is daar 9 uur vroeger) zijn sommige wedstrijden hier midden in de nacht op de buis. De finale heren op de 1500 meter begint bijvoorbeeld om kwart over één ’s nachts (in de nacht van 19 op 20 februari).

Voorspel en win

Wie gaat volgens Nederland het baanrecord verbreken? Het is nog tot een uur voor de wedstrijd mogelijk om via de website van NS Hispeed Goldrush te voorspellen welke schaatser op welke plaats eindigt.

De winnaar van dit overall spel verdient een door de NS beschikbaar gestelde echte gouden medaille ter waarde van ongeveer € 10.000,-. Wie naast de winnaar en de plek ook de winnende tijd voorspelt, maakt bovendien dagelijks kans op één van de 15 dagprijzen.

Beste individuele tijden voorspellen kan via www.NSHispeedGoldrush.nl.