Een spiegelreflexcamera zonder spiegel. Dat kan natuurlijk helemaal niet, en daarom is het juist zo leuk. Vandaar de nieuwe trend in fotografie: compactcamera’s met kwaliteit en (bijna) alle functionaliteit van een echte DSLR, maar dan zonder de spiegel. Zodat het allemaal dunner, platter en zó veel stijlvoller kan…

Zo maakte Sony dezer dagen bekend zijn top-lijn Alpha spiegelreflexcamera’s uit te breiden met de NEX-3 en NEX-5. Deze spiegelloze compact camera’s bieden de functionaliteit van verwisselbare lenzen, hoge lichtopbrengst en dus snelle sluitertijden, in combinatie met ultracompact formaat.

Dit lukt allemaal door de combinatie van de nieuwe Exmor APS HD CMOS sensor en de krachtige Bionz processor. Een snelheid van zeven beelden per seconde op hoge resolutie is haalbaar. Net als het opnemen van HD-video in Mpeg4 en/of AVCHD (alleen NEX5). En dat in een magnesiumbehuizing van slechts 24,2 millimeter dik.

Veel mogelijkheden

Cool van de Nexus is natuurlijk het brede scala aan verwisselbare lenzen. De platte E 16mm F/2.8 lens is ideaal voor dagelijks gebruik en zorgt dat de camera eenvoudig in de jaszak mee is te nemen. Het gezichtsveld is indien gewenst eenvoudig uit te breiden met de VCL-ECU1 Ultra Wide Converter en VCL-ECF1 Fisheye Converter.

De E 18-55mm F/3.5-5.6 zoomlens met de in-lens SteadyShot beeldstabilisator maakt scherpe beelden uit de hand en is perfect voor op reis. De NEX-5 en NEX-3 zijn beschikbaar in een kit met één of twee lenzen.

De NEX-5 is ook leverbaar als kit met de optionele E 18-200mm F/3.5-6.3 zoomlens met beeldstabilisator (beschikbaar vanaf augustus). Een optionele LA-EA1 mount adapter breidt de compatibiliteit uit met de Alpha familie van dertig lenzen en teleconverters.

TruBlack technologie

Beelden en camera-instellingen worden getoond op het grote en heldere 7.5 centimeter (drie inch) XtraFine TruBlack-technologie lcd-scherm. Dit scherm is zowel naar boven als beneden te kantelen voor comfortabel gebruik en zicht in elke opnamesituatie of positie. Het scherm beschikt over een ‘auto-brightness’-functie voor beter zicht, ook in situaties met veel licht.

De TruBlack schermtechnologie toont de beelden nog levendiger met hoog contrast evenals een heldere weergave van de camera-instellingen. De overzichtelijke gebruikersinterface beschikt over de nieuwe 'verdwaal-nooit-meer'-functie.

Hierdoor is de NEX-5 en NEX-3 zeer gebruiksvriendelijk. Via de intuïtieve draaiknop en de twee bedieningsknoppen is het maken van foto’s zeer toegankelijk.

Clip-on flitser

Beide camera's worden geleverd met een compacte clip-on flitser die aan te sluiten is op de flitsschoen van de camera. Andere optionele accessoires zijn de FDA-SV1 optische beeldzoeker plus kleurige hoesjes en schouderbanden.

De adviesprijs van de NEX-5 is vanaf 600 euro. De adviesprijs van de NEX-3 is vanaf 500 euro. De camera’s zijn beschikbaar vanaf de zomer 2010.

Alternatieven

Alternatieven op de markt van de spiegelloze spiegelreflex zijn onder meer de PEN E-PL1 (nieuw) en PEN E-P2 van Olympus. Ook deze compact-camera’s combineren uitgebreide functionaliteit en draagbaarheid aan een welhaast retrospectaculair design.

Samsung kiest met zijn eerste mirrorless camera voor een DSLR-lookalike-formule. De NX-10 ziet er uit als een volbloed-spiegelreflex en mikt dus duidelijk meer op de consument die er wil uitzien als een echte fotograaf. De Samsung NX-10 is te koop voor zo’n 600 euro.

Meer informatie

www.olympus.nl
www.samsung.nl
www.sony.nl/hub/dslr