Het colbert. Een moeilijk ding. Maar retehandig om een paar in je kast te hebben. Weet je het even niet qua outfit, dan trek je een jasje uit de kast, combineert het met welke jeans dan ook en je komt goed voor de dag. V-hals eronder, een oude trui, of gewoon een overhemd, als het jasje goed is, kan alles.

Heel belangrijk: KOOP EEN COLBERT NIET TE GROOT! Ik zie het te veel op straat. Draag wat je wilt, maar met een te groot colbert zie je eruit als een puber die voor het eerst een pak draagt. Of als een Turkse marktkoopman die appels verkoopt.

Bij die appelverkoper heeft het zijn charme, bij jou niet. Dus een handige tip: koop je jasje een maat kleiner dan je gewend bent. Dan zit ie sowieso strak om je schouders. Let er ook op dat het colbert minimaal lichtelijk getailleerd is. En de mouwen hangen bij voorkeur net iets boven je polsknokkel (sorry, de naam van dat bot schiet me even niet te binnen).

Iedere prijsklasse

De één geeft veel geld uit aan mode, de ander weinig. Maakt niet uit, in iedere prijsklasse is wel iets te vinden. Om te beginnen bij ketens als H&M en WE. Hier verkopen ze prima jasjes, al is de snit vaak net iets te ruim. Voor een slanke en lange man is het hier moeilijk slagen, want de smalle maten hebben vaak net iets te korte en wijde mouwen.

Voor ieder ander is het handig om één van deze winkels te checken. Het kan maar zo dat je hier een perfect zittend colbert aantreft. En dat voor een bedrag vanaf veertig à vijftig euro. Tip: zit je jasje niet precies zoals je wilt, dan kun je hem voor een schijntje laten bijwerken bij een kledingmakerij om de hoek. Liefst Turks.

Meer variatie

Slaag je niet, kijk dan bij bijvoorbeeld de Zara of River Island. Hier heb je meer variatie qua stof, kleur en pasvorm. Heb je normaal gesproken maat 50, probeer nu eens 48. Met een beetje geluk is jouw colbert niet te onderscheiden van een op maat gesneden exemplaar.

De prijzen variëren hier van zeventig tot honderdvijftig euro. En geloof me, dat is niet duur voor de kwaliteit die je ervoor terug krijgt. Enige nadeel is dat je hetzelfde jasje misschien ook bij een ander terug ziet. Op eigen wijze combineren, dus. Niemand die hem dan meer herkent.

Jezelf onderscheiden

Soms wil een man zich onderscheiden. Dat doe je niet met een colbert van de H&M of Zara. Nee, dan wil je originaliteit en de ultieme snit. Zo hebben G-Star, Cold Method en het Zweedse label Suit fijne jasjes. Vaak rond de tweehonderd euro. Ga je een trede hoger, dan kom je terecht bij Filippa K, Strelsson, Hugo Boss en Hans Ubbink.

Hebben allemaal een eigen Flagship Store, maar voor de vluchtige shopper is het handig om in Amsterdam te kijken bij de Bijenkorf. Hier heb je alles op een rij. Ga bij deze merken uit van een prijs tussen de drie- en zevenhonderd euro. Heb je wel een exclusief jasje met de perfecte snit.

Fashionista

Dan nog de fashionista. Die laat zijn colbert op maat maken. Want keuze uit voering, knoopjes, type kraag, stiksel, aantal zakjes et cetera. En hij zit als gegoten, precies zoals jij het wilt. Zelf doe ik dit bij Circle of Tailors.

Ze komen bij je langs, geven een stijladvies, nemen jouw maten en voorkeuren op en binnen een paar dagen heb jij dat droomcolbert. De prijs, die begint bij vierhonderd euro, is afhankelijk van wat je wilt. Anyway, doe er je voordeel mee.