In de consumentenmarkt is het gebruik van biodiesel vooralsnog nauwelijks doorgedrongen. Dat terwijl er toch behoorlijk wat voordelen van dit brandstoftype zijn op te noemen.

Zo is de brandstof biologisch afbreekbaar, goedkoop in productie, en zijn de grondstoffen voor de brandstof in grote hoeveelheid beschikbaar en hernieuwbaar.

Nu bestaat de brandstof bij reguliere tankstations wel voor een gedeelte uit biodiesel, maar puur op dit brandstoftype ingerichte distributiestations zijn er niet. Vanuit zijn wens alleen nog biodiesel te gebruiken om met de auto van A naar B te komen heeft ontwerper Ben Guthrie een concept bedacht waarmee mensen thuis hun eigen biodiesel kunnen stoken: de Fuel.

Zelf bouwen

Nu zijn er al wel van dit soort apparaten voor thuisgebruik op de markt, maar deze zijn erg duur en complex. Eigenlijk niet geschikt voor gemiddelde consument. Een ander alternatief is zelf een processor te bouwen met behulp van een van de handleidingen op internet.

Dit is echter even complex en bovendien niet altijd even veilig. Met het gemak waarmee je brandstof creëert voor je auto kun je als het maar even verkeerd gaat ook je garage in lichterlaaie zetten.

Veilig apparaat

Guthrie heeft met zijn conceptdesign gepoogd een efficiënt, gebruiksvriendelijk en vooral veilig apparaat te creëren. Het ontwerp, dat wel iets weg heeft van een koffiezetapparaat uit het hogere segment, voorziet in een reservoir waar alle grondstoffen voor de brandstof eenvoudigweg kunnen worden ingegoten.

Het apparaat zorgt middels automatische pompen, verwarmingselementen, en thermostaten voor de rest. Op het display staat keurig vermeld hoe lang het nog duurt voor de biodiesel gereed is en de eigenaar z’n tank kan volgooien.

Een uitstekend concept waarbij goed gekeken is naar de onvolkomenheden van de huidige biobrandstof processoren voor de consumentenmarkt, maar van tekentafel naar prototype is nog een lange weg te gaan.