Waar personenauto’s de tekentafel niet verlaten zonder dat de luchtweerstand van de auto tot in detail in kaart is gebracht, laat de aërodynamica van vrachtwagens nog wel eens te wensen over. Dankzij Delftse onderneming Ephicas is dit binnenkort verleden tijd.

In de windtunnels van de TU Delft heeft het bedrijf Ephicas een aërodynamische zijafscherming voor opleggers ontwikkeld.

Het blijkt dat vrachtwagentrailers die zijn voorzien van deze 'side skirts' de luchtweerstand reduceren tot 14-18% en daarmee zorgen voor een lager brandstofverbruik en een afname van de CO2-emissie.

Ephicas noemt de zijafschermers SideWings en heeft er een wereldwijd patent op aangevraagd. Chauffeurs die met aërodynamische trailers de snelweg op gaan, kunnen tussen de 1 en 2 liter brandstof besparen op elke 100 kilometer die ze afleggen.

Besparing

Met een gemiddeld verbruik van 30 liter per 100 kilometer, wordt in Nederland jaarlijks 750 miljoen liter diesel verbruikt.

Gebruik van de SideWings zou kunnen leiden tot een verminderde CO2-uitstoot van 50 miljoen ton en een besparing van enkele tientallen miljoenen euro`s.

Meer informatie