Het even eenvoudige als effectieve plan gebruik te maken van de transportcapaciteit van vrachtwagens op hun vaak lege terugreis heeft in korte tijd al enkele multinationals aan zich weten te binden.

Het rijden met lege vrachtwagens is een probleem waar de transportsector traditioneel mee kampt. Heen is de lading verzekerd, maar op de terugweg rijdt een truck vaak zonder goederen.

Dat leidt tot een enorme verspilling van tijd, geld en brandstof. De transportindustrie in de Verenigde Staten heeft berekend dat een kwart van de trucks die in Amerika onderweg zijn geen lading vervoert.

Empty Miles

Om dat probleem aan te pakken, heeft de Amerikaanse non-profitorganisatie VICS een concept ontwikkeld om tot een efficiëntere manier van transport te komen: het Empty Miles plan. Op een online portal kunnen transportondernemingen en bedrijven die goederen laten vervoeren routes waar lege trucks rijden aanmelden.

Met de beschikbare informatie wordt gekeken of er lading kan worden gevonden. Het Empty Miles plan kent een succesvolle start, zeker nu grote bedrijven als Macy’s en Levi Strauss zijn ingestapt.

Meer informatie