Om water te verwarmen is energie nodig. Meestal verkrijg je die uit gas of stroom. De heer Meeuwsen uit Amsterdam koos voor een alternatieve bron: zonlicht. Lees over zijn ervaringen en de werking van een zonneboiler.

Een hemelse douche
Om water te verwarmen is energie nodig. Meestal verkrijg je die uit gas of stroom. De heer Meeuwsen uit Amsterdam koos voor een alternatieve bron: zonlicht. Hij krijgt sinds een tijdje warm water van de zon. “Ik ben erg tevreden. De zonneboiler hangt goed en werkt uitstekend. Wat ik bespaar weet ik nog niet, maar ik vind het eigenlijk belangrijker dat ik hiermee bijdraag aan een schoner milieu”.

Sneller dan het licht
“Ik wilde al een tijdje iets doen met duurzaamheid. Toen mijn buurman vertelde over zijn zonneboiler, was ik meteen enthousiast. Het ging allemaal razendsnel: nadat ik de boiler bij Nuon had besteld, kwam er diezelfde week nog iemand langs om foto’s te maken van de ruimte. Vervolgens maakten de monteurs in anderhalve dag een gat in het dak en legden ze de leidingen aan naar de ketel, dat was het.”

Geen koude douche
Is het een tijdje bewolkt, waardoor het water in de boiler niet warm genoeg is, dan verwarmt de cv-ketel automatisch bij. “Ik hoef dus niet bang te zijn dat ik ineens onder een koude douche sta.”
De overheid geeft een flinke subsidie op zonneboilers, wat de aanschaf aantrekkelijk maakt. “Het is natuurlijk een investering, maar ik hoop echt dat meer mensen een zonneboiler kopen en daarmee iets goeds voor het milieu doen. Ik probeer mijn familie en vrienden ook enthousiast te maken. Tot nu toe is nog niemand definitief over, maar dat is een kwestie van tijd. Ik blijf het promoten, want mijn buurman heeft mij tenslotte ook overtuigd.”

Zo werkt een zonneboiler
Een zonneboiler bestaat uit een collector en een voorraadvat. De monteur plaatst de collector op het dak en het voorraadvat naast de cv-ketel. De zon verwarmt de vloeistof in de collector. Deze vloeistof wordt in een gesloten circuit rondgepompt en warmt het water in het voorraadvat op. Het water stroomt vervolgens naar de cv-ketel. Is het nog niet voldoende op temperatuur, dan verwarmt de ketel het water bij voordat het uit de kraan of douche komt.
Zonnecollectoren gaan circa 25 tot 30 jaar mee. De terugverdientijd is ongeveer 13 tot 15 jaar. 

Meer informatie over zonneboilers, subsidies en prijzen