Wat zou het fijn zijn als uw kinderen uit zichzelf en op tijd het licht en de computer uitzetten. Maar hoe krijgt u ze zover? Ze hoeven energiekosten immers nog niet zelf te betalen en eerlijk is eerlijk: het blijft een tamelijk abstract onderwerp. Er komt ‘gewoon’ licht uit hun bureaulamp, net zoals de zon elke morgen opkomt.

Zonder bewustzijn krijgt u kinderen niet aan het besparen. Zeven tips om het energiebewustzijn van uw kinderen te vergroten.

1) Uit het stopcontact
De meeste opladers verbruiken nog steeds energie als ze niet meer verbonden zijn met het bijbehorende apparaat. Maak uw kinderen hierop attent en spreek af dat ze altijd de oplader uit het stopcontact trekken als hun telefoon of portable spelcomputer is opgeladen.

2) Geef het goede voorbeeld
U kunt zelf laten zien hoe het moet door met de fiets naar het werk te gaan en wat vaker de auto te laten staan, en natuurlijk ook door energiezuinig met apparaten om te gaan, door televisie en computer niet op stand-by te laten staan maar gewoon uit te zetten. En voortaan trekt u uw ‘lege opladers’ direct uit het stopcontact. Zelfs pubers blijken gevoelig te zijn voor het goede voorbeeld.

3) Werkstuk over energie
Basisschoolkinderen kunnen zeer begaan zijn met dieren, het milieu en het klimaat. Koester dit. Stimuleer ze voor een spreekbeurt of werkstuk dit onderwerp te kiezen. Zo worden ze echt energiebewust. En leg uw kinderen uit dat het milieu gediend is door ook thuis op het energieverbruik te letten. Op de nieuwe website www.energiegenie.nl vinden kinderen alle informatie voor bijvoorbeeld een spreekbeurt of werkstuk over energie.

4) Deel de besparing
Laat zien dat energie verre van gratis is. De jaarafrekening kan een mooie leidraad zijn. Spreek met uw kinderen af dat ze mogen meedelen in de besparing als u aan het eind van het jaar geld terugkrijgt bij uw energieafrekening en koop er samen iets leuks voor.

5) Wees wijs
Te warm? Leg uw kind uit dat het beter is eerst even te kijken of in de winter de verwarming niet een standje lager kan, voordat hij of zij alles uittrekt of zelfs een raam openzet. Te koud? Adviseer dan ramen en deuren dicht te doen als de verwarming aanstaat en gordijnen dicht te doen als het donker wordt, zodat de warmte beter wordt vastgehouden en niet verloren gaat. En iets warms aan je voeten helpt ook goed tegen koude.

6) Energietest
Maak een uitdaging van energie besparen! Doe samen met uw kinderen de energietest van Milieu Centraal op www.energiebespaarwijzer.nl en ontdek hoe goed jullie zijn in energie besparen. En op welke gebieden kan het nog beter? De Bespaarwijzer geeft bij uw specifieke energiescore enkele passende tips.

7) Samen kijken
Maak samen met uw kinderen een rondje door hun kamers en wijs samen eens zo veel mogelijk apparaten en accu’s aan die onnodig stroom verbruiken als ze niet in hun kamers zijn: lampen, laptops, audioapparatuur, verwarming, digitale fotolijstjes. Waarschijnlijk maakt de lijst wel indruk.

Ook met de Nuon E-manager kunt u uw kind spelenderwijs energiebewust maken. U kunt ze hiermee letterlijk laten zien hoeveel die douchebeurt van 20 minuten kost. Niet alleen vergroot het hun bewustzijn, ook zorgt zo’n gezamenlijk doel voor een grotere betrokkenheid. Kijk voor meer informatie op www.nuon.nl/emanager.