Heeft u vloerverwarming? Het kan zijn dat er warmte verloren gaat door bijvoorbeeld slechte isolatie. U kunt veel energie besparen met een aantal maatregelen.

Isoleer uw vloer
Bij vloerverwarming zijn de leidingen vaak ingefreesd in betonnen vloeren die aan de onderkant niet geïsoleerd zijn. Zo gaat energie verloren. Door een vloer van bijvoorbeeld 50m2 te isoleren, kunt u gemiddeld € 240,- per jaar besparen. Deze isolatie moet u via de kruipruimte aanbrengen. Er zijn bedrijven die dit voor u kunnen doen.

Installeer een pompschakelaar
U kunt veel elektriciteit besparen met een pompschakelaar, die de pomp van de vloerverwarming uitzet als er geen ‘warmtevraag’ is. Per jaar scheelt dat ongeveer 400 kWh, ofwel € 96,-. Zo’n schakelaar kost ongeveer € 125,- en verdient zichzelf dus binnen één tot anderhalf jaar terug.

Zorg voor schone leidingen
In oude vloerverwarmingslangen, meestal zwart van kleur, komt vaak vervuiling voor. Die vervuiling is niet goed voor de warmteafgifte. Laat u de slangen regelmatig doorspoelen en reinigen, dan merkt u dat de te verwarmen ruimte eerder op de temperatuur is die u wilt.

Stel aanvoertemperatuur cv-water en vloerverwarming gelijk
Heeft u een hr-ketel en wordt de vloerverwarming als hoofdverwarming gebruikt? Stel dan de aanvoertemperatuur van het cv-water gelijk met de temperatuur van de vloerverwarming. De aanvoertemperatuur van cv-water staat bijvoorbeeld op 80-90 graden, maar kan verlaagd worden naar 65-70 graden. Zo kan de ketel meer warmte uit de rookgassen hergebruiken, omdat het retourwater kouder terugkomt naar de ketel. De ketel geeft meteen een hoger
rendement. Uw besparing: zo’n vijf tot zeven procent.

Regel de watertoevoer naar uw vloerverwarming
Bestaat uw vloerverwarming uit meerdere groepen, dan kunt u de verwarming laten inregelen door een deskundige: per groep laat hij de juiste hoeveelheid water door de slang stromen en bepaalt op die manier de juiste temperatuur per vertrek. Dit kan vooral bij de meeste nieuwe verwarmingsunits. Alleen het water dat nodig is wordt dan nog verwarmd.