Met de winter in zicht is het slim om nog snel het laatste onderhoud te (laten) plegen. Onderhoud aan het schoorsteenkanaal is misschien niet het eerste waar u aan denkt, maar wel degelijk heel belangrijk. Niet alleen voor uw gezondheid en veiligheid, maar ook voor het milieu.

Houtkachel en open haard
Laat het schoorsteenkanaal van een houtkachel, open haard of oude gaskachel één keer per jaar schoonmaken. Er zijn verschillende soorten schoorsteenkanalen: gemetseld of van staal. De schoorsteen van houtkachels en haarden bepaalt in grote mate of het stoken veilig, gezond en milieuvriendelijk verloopt. Een schone schoorsteen voert rookgassen sneller af. Dat is beter voor de gezondheid en verkleint de kans op een schoorsteenbrand.

Onderhoud HR-ketel
Bij een moderne HR-ketel hoeft u het rookkanaal niet te reinigen, omdat gas geen roet achterlaat. De ketel moet u wel één keer in de twee jaar na laten kijken door een specialist. Zo weet u zeker dat alles optimaal blijft afgesteld, er geen lekkage optreedt of dat de onderdelen (bochten en rechte stukken) van het rookkanaal los gaan zitten.

Veiliger en beter
Met het schoonmaken van het rookgaskanaal stookt u veiliger. Het levert u in ieder geval een beter werkende en veiligere installatie op. Dit is zeker raadzaam bij oudere rookgaskanalen van gaskachels en cv-installaties.

Automatische ontluchtingssystemen
In veel huizen scheiden mechanische systemen (niet te verwarren met mechanische luchtventilatiesystemen) automatisch de lucht en het vuil. Deze systemen zijn vaak geïntegreerd in de cv-installatie.

U kunt apart een extra lucht/vuilafscheider aanschaffen voor een nog betere werking van uw installatie. Deze haalt het vuil 'op', wat de kans op storing kleiner maakt. Een Nuon-installateur kan dit doen. Het levert u een betrouwbare cv-installatie op die storingen en roestvorming voorkomt en minder geluid produceert.