Uw huis ventileren en toch energie besparen? Dat kan. Door te ventileren neemt de luchtvochtigheid in uw woning af. Omdat droge lucht gemakkelijker opwarmt dan vochtige lucht is er minder energie nodig om de lucht op te warmen.

Woningen worden steeds beter geïsoleerd en luchtdicht gebouwd waardoor vervuilde lucht de woning moeilijk kan verlaten. Hierdoor hopen vocht en schadelijke stoffen zich op en wordt het huis een verzamelplaats voor onder andere schimmels en huisstofmijt. Als gevolg hiervan kunnen gezondheidsklachten ontstaan.

Het is dus van belang om goed en continu te ventileren. Dit kunt u zelf doen door ventilatieroosters (of een raam) altijd een stukje open te laten. Het openen van een raam voor een kortere periode is niet voldoende, want het effect op de luchtkwaliteit is na sluiting snel weer verdwenen. Daarnaast zorgt dit voor grote energieverliezen.

Mechanische ventilatie

Nieuwe huizen beschikken steeds vaker over een mechanisch ventilatiesysteem.
Helaas is er vaak veel onbekendheid over het gebruik en onderhoud van zo’n systeem. Als u over een mechanisch ventilatiesysteem beschikt zorg er dan voor dat deze altijd aan staat. De afvoerventielen zuigen de vervuilde lucht dan af.

Uiteraard is het van belang om de ventilatie-unit en de luchtkanalen regelmatig te laten reinigen. Als een ventilatiesysteem niet goed onderhouden is beperkt dit de energiebesparing en wordt er niet optimaal geventileerd. Laat het systeem ook 24 uur per dag aan staan om het binnenklimaat zo goed mogelijk te krijgen.

Bekijk hier de video over mechanische ventilatie:

Reiniging van uw ventilatiesysteem

Nuon kan het onderhoud van uw ventilatiesysteem verzorgen. Door middel van een eenmalige reiniging of een onderhoudsabonnement wordt het systeem grondig gereinigd. Tevens worden uw luchtkanalen schoongemaakt en zal de afzuigcapaciteit gemeten worden. Ga voor meer informatie naar www.nuon.nl/ventilatie.