Veel mensen laten de auto voordat de kou invalt checken op 'wintervastheid'. Waarom niet ook de verwarming, de belangrijkste warmtebrenger in huis? Niks zo erg als een koud huis of een koude douche. Om de warmte-installatie goed te laten werken, moet u er wel goed voor zorgen. Deels zelf, deels door de vakman.

Hoe goed onderhouden ook, een verwarmingsketel gaat zo’n twaalf jaar mee. Daarna is het tijd om een nieuwe te overwegen. Want hoe ouder de ketel, hoe meer kans dat (dure) onderdelen het begeven. Een simpele ingreep kost al gauw 100 tot 200 euro aan voorrijkosten en onderdelen.

Het vervangen van uw verwarmingsketel is niet alleen zinvol om grote onderhoudskosten voor te blijven. Een moderne HR-ketel is ook zuiniger met water en gas dan een cv-ketel van twaalf jaar oud. U kunt kiezen uit verschillende soorten verwarmingssystemen, van cv-ketels en plintboilers tot HR-ketels en zelfs HR-e.

Wie zich laat adviseren door een deskundige, kan veel geld besparen. Bijvoorbeeld door de capaciteit van de ketel beter af te stemmen op de werkelijke vraag naar warmte. Nuon kan u hierbij helpen. Zodat u er warmpjes bij zit komende winter.

4 bespaartips

1. Snel warm water met een plintboiler
Wanneer de ketel op zolder hangt, kan het soms bijna een minuut duren voor het water uit de keukenkraan heet is. Dat is niet alleen lastig, maar ook duur. Plintboilers, die passen in de vaak loze ruimte onder de keukenkastjes, of andere kleine boilers voor montage in keukenkastjes, maken een eind aan deze problemen.

Bovendien zijn ze eenvoudig te installeren en kunnen ze tientallen euro’s per jaar aan water en gas besparen. Let daarbij op of de energie die u bespaart, opweegt tegen de kosten van het energieverbruik van zo’n boiler die het water continu warm houdt. Bekijk ook onze video over de plintboiler:

2. Laten doen: onderhoud aan verwarmingsketel
Meestal is tweejaarlijks onderhoud door een verwarmingsmonteur voldoende. Deze checkt alles en vervangt kapotte of versleten onderdelen, waardoor de ketel optimaal zijn werk blijft doen.

3. Zonneboiler
Om water te verwarmen, is energie nodig. Meestal wordt deze energie opgewekt uit gas of stroom. Maar waarom zou je er de zon niet voor gebruiken? U spaart er het milieu mee én u bespaart flink op uw energiekosten. Bovendien geeft de overheid een aantrekkelijke subsidie op zonneboilers. Lees er meer over op www.nuon.nl.

4. Zelf doen: bijvullen en ontluchten
Kijk regelmatig of de verwarmingsketel nog op de voorgeschreven druk staat voor een efficiënte warmteafgifte. Vul de ketel op tijd bij en ontlucht radiatoren regelmatig. Hoe? Bekijk onze handige instructiefilmpjes op www.youtube.com/nuon.


Controle

Door uw verwarmingsinstallatie regelmatig te laten controleren en schoonmaken, blijft deze in goede conditie. Dit scheelt water en gas en dus geld. Vanaf 5,42 euro per maand bent u al verzekerd van comfortabele warmte. Eén keer per twee jaar controleert de monteur de installatie en maakt het systeem schoon.

Mocht er tussendoor toch een storing optreden, dan is die binnen 24 uur verholpen. Ook als er een nieuwe verwarmingsketel moet komen. Het op tijd vervangen van de ketel is van belang. Nuon heeft bijna honderd verschillende ketels in haar assortiment. Lees meer op de website.