Houdt u ook zo van koken en laat u die stoofpot het liefst urenlang pruttelen op het fornuis? Er zijn verschillende manieren van koken, elk met hun eigen voor- en nadelen. Maar hoeveel energie verbruiken ze nou? De Nuon energieadviseur zet het voor u op een rij.

1. Koken op gas
Voordelen: goedkoop in aanschaf en zet je het vuur uit, dan heb je ook geen warmtebron meer.
Nadeel: minder gemakkelijk schoon te maken.
Gemiddeld energieverbruik per jaar: 63 kubieke meter ofwel 46 euro.

2. 'Gewoon' elektrisch koken
Voordelen: goedkoop in aanschaf en eenvoudig schoon te maken.
Nadeel: zet je een plaat uit, dan duurt het even voordat deze is afgekoeld en fungeert hij dus nog als warmtebron.
Gemiddeld energieverbruik per jaar: 550 kilowattuur (kWh) ofwel 120 euro.

3. Keramisch koken
Voordeel: mooie strakke plaat die simpel schoon te maken is.
Nadelen: duurder in aanschaf en geeft nog warmte af als je hem al hebt uitgezet.
Gemiddeld energieverbruik per jaar: 530 kWh ofwel 117 euro.

4. Inductiekoken
Voordelen: mooie strakke plaat die je eenvoudig schoonmaakt, de plaat geeft geen warmte meer af als je hem uitzet. Het is de goedkoopste vorm van elektrisch koken.
Nadelen: duur in aanschaf en je hebt er speciale pannen voor nodig.
Gemiddeld energieverbruik per jaar: 450 kWh ofwel 100 euro.