Ontlucht u de radiatoren regelmatig? Niet alleen kunt u daar energie mee besparen, ook uw verwarming werkt beter. Lucht in de leidingen kan ervoor zorgen dat uw verwarming tikt, borrelt of niet goed opwarmt. Met dit stappenplan kunt u de klus gemakkelijk zelf uitvoeren.

Stap 1:
Zet de thermostaat zo laag mogelijk.

Stap 2:
Haal de stekker van de cv-ketel uit het stopcontact, tenzij u een digitaal display heeft. Laat de stekker er dan in.

Stap 3:
Wacht minimaal tien minuten.

Stap 4:
Begin het ontluchtingsproces bij de radiator op het laagste punt in uw huis. Werk daarna naar boven en eindig met de radiator op het hoogste punt.

Stap 5:
Sluit de kraan van de radiator die u wilt ontluchten.

Stap 6:
Houd een doekje bij het ontluchtingsventiel van de radiator en draai het ventiel open. Als er water uit komt, draait u het ventiel weer dicht.

Stap 7:
Draai de radiatorkraan weer open. Als u alle radiatoren heeft ontlucht, kunt u de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact doen.

Stap 8:
Controleer of de waterdruk in de cv-ketel goed is. Dat is het geval als de wijzer van de manometer in het groene gedeelte staat, tussen 1,5 en 2 bar. Staat de wijzer in het rode gedeelte, vul de ketel dan bij.

Controleer uw ketel

De verwarming kunt u eenvoudig zelf ontluchten. Maar weet u zeker of uw ketel de afgelopen winter naar behoren heeft gefunctioneerd? Met een onderhoudscontract bent u er altijd zeker van dat uw ketel goed werkt. Dat scheelt energiekosten.

Is uw ketel na jarenlang gebruik aan vervanging toe? Een ketel gaat gemiddeld twaalf jaar mee. Een nieuwe, energiezuinige ketel kunt u ook huren. Kijk voor meer informatie op onze website. U kunt ook bellen met de Nuon Klantenservice op 0800-2021.