Een zuinige manier om uw was te drogen is natuurlijk uw was ophangen. Buiten aan de lijn of binnen op een rek is bijzonder energiezuinig. Maar wat als je die ruimte niet hebt, maar je wel de was zuinig en verantwoord wilt drogen? Dan helpt een energiezuinige wasdroger.

Een oude wasdroger is geen energiezuinige wasdroger
Oudere drogers werken vaak op een tijdschema, waardoor het nogal eens voorkomt dat de was al droog is, maar de droger nog doorloopt. Dat kost extra stroom, en daardoor extra geld. Een oude droger is dus geen energiezuinige wasdroger.

Nieuwe drogers zijn wel steeds zuiniger
De huidige drogers gaan steeds zuiniger om met energie. Moderne energiezuinige wasdrogers hebben bijvoorbeeld een ingebouwde sensor die steeds meet hoe vochtig de was is. Kastdroog, strijkdroog, extra droog: u bepaalt hoe droog u de was wilt hebben met uw energiezuinige wasdroger. Uw droogwas is sneller klaar, en dat maakt drogen energiezuinig en milieuvriendelijker.

Heeft u een energiezuinige wasdroger?
Er zijn verschillende soorten drogers:
• De afvoerdroger voert warme lucht en condensvocht af via een buis naar buiten.
• De energiezuinige condensdroger blaast hete lucht uit en vangt het water op in een bak.
• De warmtepompdroger is een energiezuinige condensdroger met energielabel A. Een ingebouwde warmtepomp verwarmt en hergebruikt de lucht.
• De gasdroger (niet meer te koop) is een luchtafvoerdroger die de lucht verwarmt met gas in plaats van elektriciteit; daarvoor is een gasaansluiting nodig.

Als u een energiezuinige wasdroger gaat kopen, denk er dan aan dat de afvoerdroger alleen maar bij een afvoerleiding kan staan. De condensdroger en de warmtepompdroger kunt u neerzetten op een plek die u zelf kiest. Dus zoek eerst uit wat voor zuinige droger geschikt voor u is.

Warmtepompdroger het zuinigst
De waterpompdroger is duurder in de winkel dan andere soorten drogers, maar is wel het zuinigst. De meerprijs verdient u terug in de energiebesparing die u ermee bereikt tijdens zijn dienstjaren.

Er zijn relatief goedkope warmtepompdrogers die ook energiezuinig werken. De kans is wel groot dat een goedkopere warmtepompdroger minder lang mee gaat. Denk daar aan als u een nieuwe droger koopt. Let ook op de hoeveelheid was (in kg) die een machine per keer kan drogen. Hoe meer was een droger kan drogen, hoe minder energiezuinig de wasdroger is.

Energielabel wasdroger energieklasse A
Als u kijkt naar energiezuinige wasdrogers, let dan op het energielabel wasdroger. De wasdroger energieklasse A is de meest energiezuinige droger. Verschillende merken proberen met allerlei labels en keurmerken aan te geven hoe zuinig hun droger is, maar dit zijn niet altijd algemeen erkende keurmerken.

Het enige dat echt telt, is het energielabel wasdroger: Energielabel A, Energielabel B, Energielabel C, etc. Als een fabrikant het energielabel gebruikt, moet de droger doen wat er op het label staat. Een wasdroger energieklasse A is gemiddeld de helft zuiniger dan een droger met een C-label.

Tips om uw energiezuinige wasdroger efficiënt te gebruiken:
1. Kies voor het wassen een hoge snelheid voor centrifugeren, zoals 1600 toeren per minuut. Hoe hoger, des te droger de was en des te korter de droogtijd.
2. De was ‘kastdroog’ of ‘kreukherstellend kastdroog’ maken met uw wasdroger kost meer energie dan ‘strijkdroog’ maken. Dus als u toch nog gaat strijken, kies dan voor ‘strijkdroog’.
3. Lang drogen op een lage temperatuur is voordeliger dan kort drogen op een hoge temperatuur.