De eerste herfststorm hebben we al weer achter de rug. Buiten wordt het sneller donker, de verwarming springt weer aan, de natuur toont haar kleuren. Met deze acht tips van Nuon voor in en om het huis kunt u comfortabel de winter tegemoet.

Vallend blad, stevige wind en buien. De herfst is begonnen. Een prachtig jaargetijde als prelude op de winter. Tijd voor de typische herfstklussen. Nuon helpt met handige uitleg in woord en beeld. Zo bespaart u nog energie ook.

Tip 1: Houd de warmte binnen en bespaar op uw stookkosten. Denk bijvoorbeeld aan radiatorfolie. Het aanbrengen is simpel en doet u zo.

Tip 2: Nu de dagen korter worden, gaat het licht binnen eerder aan. Zorg dat u spaarlampen gebruikt of nog beter, ledlampen, die nog zuiniger zijn. Ook ledlampen zijn al in dimbare varianten en verschillende lichtkleuren op de markt.

Tip 3: Herfst is synoniem aan bladruimen. Meestal verdwijnt het blad in de groene bak. Maar u kunt natuurlijk ook zelf compost maken.

Tip 4: Vallend blad kan de dakgoot verstoppen, met lekkage of bevriezing tot gevolg. U voorkomt verstopping door het plaatsen van speciale kunststofroosters die wel het water doorlaten, maar niet het blad. In vrijwel iedere bouwmarkt of doe-het-zelfzaak kunnen ze u helpen.

Tip 5: Een geveegde schoorsteen betekent veilig de open haard gebruiken. Zorg dat het vegen goed gebeurt en laat een erkende schoorsteenveger deze klus klaren. Stook geen nat hout of hout met verfresten. Zo voorkomt u schoorsteenbrand en zorgt u voor een beter milieu. 

Tip 6: Ook in de winter moet u ventileren. Zo verlaagt u het vochtgehalte in uw huis. Dat is gezonder voor u en het bespaart geld, want droge lucht warmt sneller op. Het verwarmen van een vochtig huis kan u per jaar tussen de 50 en 150 meter extra kubieke meter aardgas kosten. Dat betekent dat u tussen de 32,50 en 97,50 euro* verspilt. Als u ventileert, kunt u tot 250 kubieke meter aardgas besparen waarmee u 162,50 euro in eigen zak houdt.
* Gasprijs gebaseerd op prijs in gasregio F bij 1-jarig contract vast, inclusief btw en energiebelasting.

Tip 7: Met een klokthermostaat en thermostatische radiatorkranen bespaart u niet alleen aardgas, u wint ook aan comfort doordat uw huis altijd op de gewenste temperatuur is. Ook hier geldt dat u eerst wat moet investeren, maar dat u het ook weer terugverdient.

Tip 8: Ten slotte nog een herinnering. Is uw cv-ketel nog niet schoongemaakt en afgesteld voor de komende winter? Kies dan nu het Nuon CV-Ketel ServiceAbonnement.

Bronvermelding:
Milieu Centraal informeert consumenten over energie en milieu in het dagelijks leven.