Elektrische apparaten zijn onmisbaar in huis. Maar die apparaten verbruiken energie. Om energie te besparen hoeft u niet aan comfort in te leveren. Check het verbruik van uw apparaten en bereken hoe u uw energierekening kunt verlagen. Zo is in een oogopslag duidelijk welk apparaat veel energie verbruikt.

Verbruik van uw stofzuiger

Jaarlijks gebruiken we de stofzuiger gemiddeld 50 uur. Als een stofzuiger 1500 watt vermogen heeft, verbruikt deze 75 kWh per jaar. Dat kost u 16,50 euro. Van het totale verbruik van al uw apparaten per jaar is dit maar een heel klein deel. Zuinigheid van stofzuigers heeft alles te maken met het vermogen.

Verbruik van uw televisie

Wat verbruikt een televisie? Als een tv vier uur per dag aanstaat, dan:
• Verbruikt een plasma-tv van 42-inch per jaar 106 euro aan stroom
• Verbruikt een ‘ouderwetse’ beeldbuis-tv van 29-inch per jaar 43 euro
• Verbruikt een 32-inch lcd-tv met ledverlichting de helft van een beeldbuis-tv.

Voordeel van de nieuwe generatie led-tv’s is dat deze toestellen in stand-bystand vrijwel geen stroom meer verbruiken. Voor alle tv’s geldt: hoe groter het scherm, hoe hoger het energieverbruik.

Verbruik van uw decoder

Gebruikt u een decoder voor High Definition (HD) tv? Afhankelijk van de hoeveelheid functies die de decoder heeft, kan het energieverbruik oplopen tot 55 euro per jaar. Een eenvoudige decoder verbruikt 10 tot 37 watt als deze aanstaat; vaak is het stand-byverbruik 10 watt, bijna net zoveel als normaal gebruik!

In totaal verbruikt de decoder jaarlijks 19 tot 28 euro bij twintig uur stand-by en vier uur normaal gebruik per dag. Zet u de stand-by uit, bijvoorbeeld met een stand-by killer, dan kunt u daar jaarlijks tot 16 euro mee besparen.

Verbruik van uw vaatwasser

Een vaatwasser met een A-klasse energielabel is energiezuinig. Als u vaatwassers wilt vergelijken, kijk dan naar het stroomverbruik per wasbeurt. In de A-klasse zijn veel verschillen: een zuinige vaatwasser voor twaalf couverts verbruikt ongeveer 49 euro per jaar aan stroom bij 210 wasbeurten, een andere uit dezelfde klasse kan 66 euro stroom verbruiken. U kunt tot bijna 40 procent energie besparen door voor het eventueel aanwezige eco-wasprogramma te kiezen.

Verbruik van uw koffiezetapparaat

Er zijn steeds meer verschillende apparaten om koffie mee te zetten. Veel mensen hebben een padmachine of espressoapparaat in plaats van een filterapparaat. Met een filterapparaat verbruikt u jaarlijks gemiddeld 73 kWh, wat neerkomt op 16 euro per jaar.

Dat bedrag kan dalen als u een filterapparaat met een thermoskan kiest, waardoor een warmhoudplaatje overbodig is. Koffiezetten met een padmachine of een filterapparaat maakt wat betreft energieverbruik vrijwel geen verschil.

Verbruik van uw koffiezetapparaat met cups

Gebruikt u een apparaat met cups voor uw koffie? Let dan op dat het apparaat niet te lang stand-by staat om kopjes te verwarmen. In deze stand verbruikt een gemiddeld cupapparaat al snel ruim 400 watt per uur. Dat geldt in de meeste gevallen ook voor de zogenoemde pistonmachines (handmatige espressoapparaten) die stand-by staan.

Verbruik van uw koelkast

Voor koelkasten geldt dat een A-label al niet meer de zuinigste is. Ter vergelijking: waar een koelkast met vrieskist met C-label gemiddeld 85 euro per jaar verbruikt, is dat voor een vergelijkbaar apparaat met A-label 52 euro, voor een A++ slechts 28 euro. De A+- en A++-labels gelden nu nog alleen voor koel- en vrieskasten.

• Ontdooi koelkast en vriezer regelmatig als dit niet automatisch gebeurt. Eén centimeter ijs doet uw elektriciteitsverbruik met tien procent toenemen.
• Slecht sluitende rubbers zorgen ook voor onnodig energieverbruik. U kunt dat controleren door een zaklamp in de koelkast te leggen, de deur te sluiten en te kijken waar er licht ‘lekt’.

Bekijk ook onze video met tips om sluipverbruik te voorkomen: