Hoe kiest u de juiste energiezuinige verlichting voor elke kamer en situatie? Wij geven u zes tips waar u op kunt letten bij de keuze van energiezuinige verlichting.

Tip 1: Energiezuinige lampen goedkoper op de lange duur
Energiezuinige lampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen. Maar kijkt u naar het stroomverbruik en de levensduur dan bent u in veel gevallen toch goedkoper uit. Ze gaan namelijk veel langer mee.

Tip 2: Energiezuinig dimmen
Uw verlichting dimmen met uw gloei- of halogeenlamp levert zeker geen grote besparing op. Kies liever dimbare spaarlampen of een lamp op de juiste lichtsterkte.

Tip 3: Spaarlampen voor intensief gebruik
Een lamp op het toilet of in de hal wordt vaak in- en uitgeschakeld. De elektronica in spaarlampen slijt als ze vaak worden in- en uitgeschakeld. Daarom zijn er speciale spaarlampen ontwikkeld voor intensief gebruik. Let bij aanschaf op het aantal schakelcycli dat op de verpakking staat: dat geeft aan hoe vaak u de lamp minstens kunt in- en uitschakelen.

Tip 4: Energiezuinige verlichting met sensors
Heeft u er een hekel aan om in het donker thuis te komen? Kies dan voor een lamp met lichtsensor. De lamp schakelt zichzelf in als het donker wordt. Nog zuiniger is de toepassing van een bewegingssensor. Er zijn complete armaturen te koop waarin deze sensor al gemonteerd is.

Tip 5: Halogeen-uplighters eruit
Een halogeen-uplighter geeft weliswaar lekker veel licht, maar verbruikt ook erg veel elektriciteit. Soms net zo veel als een kleine bouwlamp, wel 500 watt. Vervang als het even kan de armatuur door een armatuur waarin energiezuinige verlichting kan. Bij een halogeen-uplighter is er ook nog eens sluipverbruik van de dimmer en transformator. Een speciale schakelaar gaat dat sluipverbruik tegen.

Tip 6: Denk om uw verlichting als u gaat klussen
Boren in plafonds of muren? Denk om uw verlichting! Gebruik voor alle zekerheid eerst een leidingzoeker, zodat u geen leidingen raakt. Leidingzoekers zijn te koop in de bouwmarkt, maar u kunt er ook een huren.

Van ledlampen tot tuinverlichting op zonne-energie: op www.nuonenergiewinkel.nl vindt u veel energiezuinige verlichting. Klanten van Nuon kunnen producten uit de Energiewinkel met een terugverdientijd van maximaal een jaar afrekenen via hun jaarafrekening. Wel zo handig!