Als u uw ketel op tijd bijvult, voorkomt u storingen aan uw verwarmingsinstallatie. Wilt u uw ketel zelf bijvullen? Dan kunt u dit stappenplan gebruiken.

Stap 1
Kijk eerst op de manometer (drukmeter) van de ketel. Bij sommige moderne ketels kunt u de druk aflezen op het digitale display. Is de druk lager dan 1,5 bar? Dan moet uw ketel bijgevuld worden.

Stap 2
Zet de thermostaat op de laagste stand. Heeft u een ketel met manometer? Haal dan de stekker uit het stopcontact. Ketels met een digitaal display schakelt u uit met de aan-uitknop.
Laat de ketel ongeveer een half uur afkoelen voordat u gaat bijvullen. U gaat de ketel bijvullen met koud water, en als koud water in een te hete ketel stroomt, kan de binnenkant barsten!

Stap 3
Heeft u een digitaal display? Zet de display dan weer aan om de druk af te kunnen lezen. Bij een ketel met manometer laat u de stekker uit het stopcontact. Sluit de vulslang aan op de koudwaterkraan. Hou een emmer onder het uiteinde van de slang en open de kraan. Laat het water tot de rand van de slang komen voordat u hem op de cv-installatie aansluit. Zo zit er bijna geen lucht in de slang en kan er dus ook bijna geen lucht in de cv-installatie komen. Doe de waterkraan dicht.

Stap 4
Draai de dop van de vulkraan zonder de vulkraan te openen. Sluit de vulslang goed vast aan op de vulkraan van de cv-installatie. De vulkraan zit meestal bij de ketel.

Stap 5
Open de waterkraan en draai daarna pas de vulkraan van de cv-installatie open. Na een kwartslag is de vulkraan helemaal open. Als de druk bijna op 2 bar staat, sluit u eerst de vulkraan en daarna de waterkraan. Koppel de slang af en laat het water dat nog in de slang zit in een emmer lopen.

Stap 6
Doe de stekker van de cv-ketel weer in het stopcontact als u een ketel met manometer heeft. Zet de kamerthermostaat weer op de gewenste stand.

Bekijk hieronder de instructievideo: 


Controleer uw ketel
Zoals u heeft gezien kunt u de verwarming eenvoudig zelf bijvullen. Maar weet u zeker of uw ketel de afgelopen winter naar behoren heeft gefunctioneerd?

Met een onderhoudscontract bent u er altijd zeker van dat uw ketel goed werkt. Dat scheelt energiekosten. Een ketel gaat gemiddeld 12 jaar mee.

Is uw ketel na jarenlang gebruik aan vervanging toe? Een nieuwe, energiezuinige ketel kunt u ook huren. Kijk voor meer informatie op onze website. Met ruim 800 ervaren verwarmingsexperts zitten we altijd bij u in de buurt.