Koud wassen (op 30 graden of minder) lijkt een trend. Toch zijn nog niet veel Nederlanders overtuigd.

Nederlanders wassen 24 procent van het wasgoed op een temperatuur tussen 25 en 35 graden. Onderzoek laat zien dat we 45 procent van de wassen die we nu op 40 graden of hoger doen, ook schoon krijgen op 30 graden.

Zijn de wasmiddelen van tegenwoordig beter dan die van vroeger?
Absoluut. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw zitten enzymen in de moderne wasmiddelen. Dit zijn ingrediënten die ook op lagere temperaturen goed werken en moeilijke vlekken verwijderen.

Wordt de was op lagere temperatuur niet altijd even schoon als op hogere temperatuur?
Dat klopt wel, maar het hangt er natuurlijk maar net vanaf hoe vies je was is. Tegenwoordig dragen mensen kleding maar enkele dagen. Wassen is dan eigenlijk maar een opfrisbeurt. Dan is 20 graden al voldoende. Hoe schoon de was precies wordt, hangt verder van een aantal dingen af: het wasmiddel, de temperatuur, de tijd en het aantal bewegingen van de machine.

Als je een van deze factoren verandert, moet een andere dit compenseren. Dat kan dus betekenen dat je vlekken eerst moet voorbehandelen. Of dat je bij een lagere temperatuur moet kiezen voor een wasprogramma dat langer duurt, om sterk vervuilde was toch schoon te krijgen.

Langer wassen betekent toch meer energie verbruiken?
Nee, dat is niet zo. Veruit de meeste energie gaat zitten in het opwarmen van het water. Als je op 30 graden wast in plaats van op veertig graden, scheelt dat 26 procent aan energieverbruik (ongeveer 20 euro per jaar). In vergelijking met 60 graden is dat zelfs 52 procent. Een half uur langer wassen kost nauwelijks extra energie en water.

Kun je beddengoed, zakdoeken, ondergoed en kleding met vlekken beter wel op hogere temperatuur wassen?
Nee, dat hoeft niet. Als je voor wit wasgoed een wasmiddel gebruikt met bleek, dan kan deze was ook op lagere temperatuur worden gedaan. Ook hardnekkige vlekken kunnen op lage temperatuur worden verwijderd, als je ze eerst voorbehandelt.

Bleek zit niet in vloeibare wasmiddelen. Als je dus een vloeibaar wasmiddel gebruikt en was met erg hardnekkige vlekken hebt, kun je de wasmachine beter wel op hogere temperatuur zetten.

Let op!
Draai regelmatig een was op 90 graden met een beetje azijn, dat is goed voor je machine. Het verwijdert vet en huidsmeer, dat niet altijd oplost bij een lagere temperatuur.

Wassen op lagere temperatuur levert de volgende besparing op:
• Van 40 naar 30 graden: 26 procent
• Van 40 naar 15 graden: 65 procent
• Van 60 naar 30 graden: 52 procent
• Van 60 naar 15 graden: 77 procent