Met de winter voor de deur is een haperende verwarming erg vervelend. Wat zijn de eerste signalen dat uw ketel ermee op dreigt te houden, en welke euvels kunt u zelf nog verhelpen? De Nuon Energieadviseur geeft tips.

De radiator en/of leidingen maken tikkende en borrelende geluiden
Geluiden uit de radiatoren duiden op lucht in de leidingen. U kunt zelf eenvoudig de radiatoren ontluchten met een ontluchtingssleuteltje. Begin altijd bij de radiator die zich op het hoogste punt in huis bevindt. Kijk voor een stap-voor-stapinstructiefilmpje op www.nuon.nl.

Een radiator wordt niet of niet volledig warm
Warmt een radiator niet of niet volledig op? Dan kan er lucht in zitten. Ontluchten dus.
Helpt dit niet, dan kan het zijn dat de kraan van de radiator stuk is. Test dit eerst door alle andere radiatoren dicht te draaien. Wordt hij nu wel warm, dan ligt het dus niet aan de kraan, maar zit het probleem in de ketel of het leidingensysteem. Schakel daarvoor een deskundige in.

De ketel moet vaak worden bijgevuld
Als de waterdruk van de ketel minder dan 1 bar is, zit er te weinig water in het systeem en moet u de ketel bijvullen. In het instructiefilmpje op www.nuon.nl ziet u hoe u dat doet. Moet u bijna elke maand bijvullen, dan kan het expansievat van de ketel stuk zijn. Laat dit door een monteur vervangen. Is het vat nog in orde, dan zit er waarschijnlijk een lek in het systeem. Schakel hiervoor een deskundige in.

De verwarming doet het wel, maar er komt geen warm water uit de kraan
Probeer ook een ander warmwatertappunt, bijvoorbeeld een wastafelkraan. Controleer ook of er sowieso wel waterdruk aanwezig is in de hoofdwaterleiding. Is dat het geval, dan gaat het waarschijnlijk om een storing in uw ketel.

Kijk op het display van uw cv-ketel of er een storingscode is aangegeven en raadpleeg de gebruiksaanwijzing. Soms is het op te lossen door de ketel te resetten of de stekker uit het stopcontact te halen en er weer in te doen. Blijft de storing aanwezig, raadpleeg dan de installateur.