AMSTERDAM - Als het goed is wordt later deze week duidelijk wie de nieuwe eigenaar van Saab wordt. Mocht dat het Chinees-Japanse consortium worden, zal Saab binnenkort wellicht bekend staan als producent van elektrische auto’s.

Begin april berichtten we dat er diverse partijen in onderhandeling zijn met Saab. Over één van die partijen, het Chinees-Japanse consortium, hebben we wat meer informatie. De twee grootste spelers zijn Sun Investment, een Japanse investeringsmaatschappij gespecialiseerd in high tech ‘groene’ projecten en het Chinese bedrijf Nationale Modern Energy Holdings Ltd. dat energiecentrales bouwt en beheert. Wie de overige investeerders zijn, is niet bekend.

Het consortium heeft een nieuw bedrijf op poten gezet: Nationale Electric Vehicle Sweden AB genaamd en geleid door voormalig Volvo-topman Karl-Erling Trogen. Naar eigen zeggen is het enige doel van het nieuwe bedrijf het opkopen van de overblijfselen van Saab. “We hebben een bod gedaan, we willen Saab kopen en auto’s bouwen. We zijn geïnteresseerd in waar Saab voor staat, de innovatie en de kunde van het bedrijf en de hoogwaardige productiefaciliteiten”, aldus Mattias Bergman, woordvoerder van het consortium. Hij kon niet bevestigen of de potentiële nieuwe eigenaren alleen of vooral elektrische auto’s willen gaan bouwen, een gerucht dat nogal sterk de ronde doet.

Naast bovenstaande investeerdersgroep zijn er nog meer partijen in de markt voor Saab, waaronder het Chinese Zhejiang Youngman Lotus Automobile en Mahindra & Mahindra Ltd. uit India. Youngman Automobile Group doet niet meer mee, zo weten we sinds vorige week.

AutoWeek autoverzekering gelooft niet in beperkingen