AMSTERDAM - Tesla heeft in Californië een prototype getoond van het volgende model: de Model X moet vanaf 2013 het elektrische alternatief zijn onder de crossover.

Tesla brengt in 2013 de Model X uit. Volgens de makers biedt die meer gebruiksgemak dan een mpv en veel betere prestaties dan een SUV. Tesla ziet ‘m als concurrent in de klasse van de BMW 5-serie Gran Turismo. “Maar omdat het een elektrische auto is, hebben we geen verbrandingsmotor nodig. Dat spaart veel ruimte uit,” vertelt Elon Musk, de man achter Tesla.

De auto heeft dan ook twee bagageruimtes: eentje voorin en eentje achterin. “In normale mpv’s kun je zeven mensen vervoeren. Alleen past dan de bagage niet meer. In deze Tesla heb je daar geen last van. Zeven mensen plus bagage, passen gemakkelijk.”

Het meest opvallende aan de Model X zijn de vleugeldeuren. Die gaan het productiestadium zeker wel halen. “Je kunt er mee in de smalste garage of parkeerplaats staan zonder dat je de muur raakt of je hoofd stoot.”

Net als bij de Model S zitten de batterijen in de bodem van de auto. De elektromotoren drijven onafhankelijk zowel de voor- als de acherwielen aan.  “Hij heeft een innovatieve vierwielaandrijving, die heel precies het vermogen en de grip regelt. Veel beter dan al het andere wat er tot op heden te koop is.”

Ongeveer zestig procent van de onderdelen van de Model X is gelijk aan de Model S. De X is wel zo’n tien procent zwaarder. Afhankelijk van de gekozen batterij kan een Model S 255 tot 480 kilometer ver komen. De Model X doet het ook hier tien procent minder. Ondanks zijn extra gewicht gaat de Model X evengoed in 4,4 seconden van 0 naar 100 km/u. “En dan hebben we het nog niet eens over het Performance model”.

“Als de Model X er is, wordt het ons belangrijkste model,” vertelt Musk. Een vierde model van Tesla komt over anderhalf tot twee jaar. Die krijgt een lagere prijs en is gericht op de onderkant van de markt. De prijzen van de Model X liggen iets boven die van de Model S, die beginnen bij 49.900 dollar en oplopen tot 90.000 dollar voor het rijkst aangeklede model.

De Model X gaat in 2013 in productie en komt in 2014 op de markt.

AutoWeek autoverzekering gelooft niet in beperkingen