AMSTERDAM - In Californië worden regels van kracht waarbij in 2015 15,4 procent van alle nieuwverkochte auto’s een EV, plug in-hybride of een brandstofcelauto is.

Volgens nieuwe regels in het Advanced Clean Car plan, dat gisteren is getekend in Californië, moet in 2025 15,4 procent van alle verkochte auto’s zijn voorzien van groene techniek. Dat betekent dat er tegen die tijd een markt ontstaat voor 1,4 miljoen elektrische auto’s plug in-hybrides of auto’s met brandstofcel.

“Het is een bescheiden doel, maar dit is wat we voorschrijven. Met speciale acties zoals kortingen en gunstige leningen, kunnen we misschien nog verder komen,” vertelt Mary Nichols van het Air Resources Board. Een ander onderdeel van het plan is dat er in Californië wordt gebouwd aan een infrastructuur voor waterstof.

“Vooral de steun vanuit de industrie was hartverwarmend,” zegt Nichols. “We hebben van daaruit veel steun gehad voor de nieuwe regelgeving.” De dealers in Californië zien de zaken wat somberder in. Een auto met groene techniek is in de VS zo’n 3.200 dollar duurder. Consumenten zijn nog niet massaal bereid dat te betalen. Ook het samenwerkingsverband van autoconcerns in de VS vinden de plannen niet erg overeenkomen met de situatie in de markt. “We hebben letterlijk miljarden gestopt in nieuwe technieken, dus we hebben er belang bij daar zo veel mogelijk van te verkopen. Maar niemand weet hoeveel dat er zijn en niemand is er bij gebaat als er straks vele onverkochte auto’s staan.”

Met de plannen moet de smogvorming in 2015 met 75 procent zijn afgenomen. Verder zal het verkeer tussen 2015 en 2025 34 procent minder CO2 uitstoten. Californië werkt al sinds 1970 aan een schoner autoverkeer. Voor de lange termijn is het de bedoeling dat in 2025 87 procent van alle verkochte auto’s in Californië is voorzien van groene techniek.

AutoWeek Onderhoud, voor al je vragen over onderhoud