AMSTERDAM - Hoewel de voordelen van elektrisch rijden evident zijn, komt er ook het één en ander kijken naast het aanschaffen van de auto. Zo is het wel zo prettig als de elektrische auto ook thuis kan worden opgeladen, maar hoe krijg je zo’n laadpaal voor de deur?

Nu het aanbod elektrische auto’s hand over hand toeneemt, wordt het voor veel mensen een serieus alternatief. Maar dan moet zo’n auto natuurlijk wel thuis opgeladen kunnen worden. Voor mensen die een eigen parkeermogelijkheid hebben, zoals een garage of carport, gebeurt dat meestal via een wallbox, een kastje aan de muur waar het laadsnoer aan gekoppeld kan worden.
In het geval dat u geen garage hebt kan er een laadpaal bij u in de buurt aangevraagd worden. Die is dan voor algemeen gebruik, dus ook andere bezitters van een elektrische auto kunnen er gebruik van maken. Wel worden de parkeerplekken waar de laadpaal naast staat gereserveerd voor elektrische auto’s, zodat gewone auto’s er niet meer mogen parkeren. Eigenaren van een elektrische auto krijgen de beschikking over een pasje, waarmee ze het laadpunt kunnen activeren om de auto op te laden. Dit pasje is ook geldig voor openbare oplaadpunten op andere plekken. Daarvan komen er steeds meer, vooral in grote steden als Amsterdam.

 

Aanvragen
Uiteindelijke moet de gemeente bepalen of er een laadpaal bij u in de buurt komt, maar u hoeft niet zelf door de wirwar van de procedures te waden. Stichting e-laad, een samenwerkingsverband van netbeheerders, kan op uw verzoek een aanvraag voor een laadpaal indienen bij uw gemeente. Op de website www.e-laad.nl kunt u direct online een aanvraag indienen, de voorwaarden waaraan zo’n aanvraag moet voldoen staan daar ook duidelijk beschreven. Stichting e-laad regelt verder alles met de gemeente, waarbij ook gekeken wordt of een laadpunt op de door u gewenste locatie uit technisch oogpunt haalbaar is. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan zal de gemeente overgaan tot plaatsing.
Vooralsnog is zowel het aanvragen, plaatsen als het gebruik van een openbaar laadpunt kosteloos. Wel kost het aanvragen tijd, vanaf het moment van de aanvraag kan het zomaar een paar maanden duren voordat de laadpaal daadwerkelijk geplaatst wordt. 

AutoWeek autoverzekering gelooft niet in beperkingen