Vanaf deze zomer kun je in hartje Rotterdam in elektrische auto’s en scooters rijden, evenals informatie inwinnen over ‘Het nieuwe Nieuwe Rijden.’ Dit alles in het zogenoemde Elektrisch Vervoer Centrum, dat 30 juni zijn deuren opent.

Het Elektrisch Vervoer Centrum is opgezet door het Instituut voor Duurzame Mobiliteit (IvDM). “We willen bezoekers zelf laten ervaren hoe het is om elektrisch te rijden”, vertelt Arno van der Steen, manager ad interim van het IvDM. “We merken dat er veel vragen over zijn. Die willen we beantwoorden door mensen zelf te laten rijden en ze informatie te geven in een presentatieruimte. Daarin is ook aandacht voor andere alternatieve brandstoffen, evenals voor Het Nieuwe Rijden.”

Buiten het speciaal opgezette centrum kan met elektrische taxi’s worden gereden, terwijl binnen ook elektrische auto’s van onder andere Nissan, Mercedes-Benz en BYD klaar staan. Steeds meer merken zeggen hun samenwerking toe, aldus Van der Steen. “Zo willen we een reëel beeld geven van alle beschikbare elektrische auto’s. We willen vooral zakelijke rijders overtuigen, want daar valt besparing te halen. Maar ook particulieren zijn van harte welkom.” De organisatie wil in drie jaar tijd duizend bedrijven ontvangen.

 

Oud en nieuw

Van der Steen benadrukt dat ‘Het Nieuwe Rijden’ een nieuwe betekenis heeft gekregen: “Het oude Nieuwe Rijden gaat om de techniek in dezelfde auto’s waar de mensen al in rijden. Bij Het nieuwe Nieuwe Rijden gaat het meer om hun gedrag. Zo willen we dat mensen meer nadenken voordat ze zomaar de auto naar hun werk pakken. Ze kunnen ook met een elektrische scooter naar het station, en van daar met de trein naar hun werk.” Mede daarom is het Elektrische Vervoer Centrum gelokaliseerd onder het spoor, naast Rotterdam Centraal Station, licht Van der Steen toe.

Eerder werd al bekend dat tijdens de AutoRAI 2011, van 12 tot en met 23 april aanstaande, ook proefritjes in diverse elektrische auto’s gemaakt kunnen worden. 

Vraag nu een proefrit aan via AutoWeek