Langzaam maar zeker lijkt er een einde te komen aan de spionagesaga rondom Renault. Gisteren werd een beveiligingsmedewerker aangehouden en vandaag wordt is er een spoedvergadering gehouden in het hoofdkantoor. Inmiddels heeft de Renault-top excuses aangeboden aan het trio beschuldigde medewerkers.

Renault-topmannen Carlos Ghosn en Patrick Pélata hebben in een officiële verklaring hun excuses aangeboden aan de medewerkers Michel Balthazard, Bertrand Rochette en Matthieu Tenenbaum: "We hebben onze medewerkers onterecht beschuldigd en willen daarvoor spijt betuigen. We realiseren ons terdege dat deze affaire onze drie medewerkers en hun naasten veel leed heeft berokkend."

Eerder ontsloeg Renault de drie omdat zij geheimen zouden hebben gelekt over Renault’s elektrische auto programma. Wie die geheimen gekocht zou hebben, bleef onduidelijk, maar de beschuldigende vinger wees al snel richting China. De Chinezen ontkenden en het kwam bijna tot een diplomatieke rel. Vorige week bleek dat Renault twijfelde aan het originele verhaal en dat de Franse autobouwer mogelijk op het verkeerde been was gezet.
De Franse staat, met 15 procent de grootste aandeelhouder van Renault, heeft ondertussen een onderzoek lopen naar een beveiligingsmedewerker van het Franse bedrijf. Vanmiddag zal de openbare aanklager daar een persconferentie over geven. De regering van Frankrijk is ‘not amused’ over de gang van zaken bij Renault. Nu blijkt dat de spionagebeschuldigingen ongegrond waren, dan kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn. Patrick Pelata, één van de topmannen van Renault liet eerder al doorschemeren dat de consequenties tot in de hoogste regionen van het bedrijf door kunnen dringen. Zijn eigen baan zou daarbij op het spel kunnen staan.

AutoWeek Onderhoud, voor al je vragen over onderhoud